Hoe zal Jèrèmie Makiese straks scoren? Eurosongkenner André Vermeulen weegt zijn kansen

© Eurovision-Spot/Twitter
| Jérémie Makiese

Vanavond is het zo ver: de finale van het Eurovisiesongfestival 2022. Daar zal de Ukkelse Jérémie Makiese ons land verdedigen. Hij is met "Miss You" als zestiende aan de beurt. Hoe goed zal hij scoren? BRUZZ vroeg het aan songfestivalspecialist André Vermeulen.

Hoe schat u Jérémie Makiese in vergeleken met de Belgische vertegenwoordigers de vorige jaren?

"Hij past in het rijtje waarmee we het laatste decennium goede resultaten hebben gehaald. Kijk maar naar Loïc Nottet en Blanche die telkens een vierde plaats bemachtigden. De RTBF heeft daarbij een goede strategie. Ze kijken naar de kandidaten van The Voice en proberen in te schatten wie geschikt is voor het songfestival. Dat is niet noodzakelijk de winnaar, zoals eerdere jaren. Dit jaar is dat wel het geval."


Wat zijn de sterktes van de Brusselaar?

"Een van de grote voordelen is dat het een R&B-nummer is. Hij heeft weinig concurrenten in dat genre. Het is bovendien een heel goed lied. Het is niets lichtvoetig en een van de serieuzer te nemen liedjes op het songfestival. Daarnaast zingt hij goed. In de halve finale voor de jury was dat iets minder het geval, maar in de halve finale voor het publiek was het perfect."


Waarmee kan hij punten verliezen?

"De presentatie is oké, maar had opvallender kunnen zijn. Je moet je in slechts drie minuten bewijzen. Het is dan ook goed om een visueel statement te maken, wat bij Makiese minder het geval is. Al is de presentatie wel heel herkenbaar voor het genre. Het lied en de zang staan centraal."


Hoe groot is de kans dat België wint dit jaar?

"Gezien de sympathie voor Oekraïne is de kans klein. De oorlog hangt als een schaduw boven het songfestival, wat de editie dit jaar helemaal anders maakt dan andere jaren. Maar dat is niet de enige uitdaging. De andere grote concurrent is het Verenigd Koninkrijk, vooral omdat hun nummer zo’n groot contrast vormt met de ‘brol’ die ze sinds 2010 naar het songfestival stuurden. Het Verenigd Koninkrijk is het enige land van de ‘Big Five’ dat al twee keer nul punten scoorde. Dit jaar hebben ze echt gezocht naar een goed lied en dat hebben ze ook gevonden. Sam Ryder zingt ‘Spaceman’. Bovendien is hij erg populair op Tiktok. Aangezien het Eurovisiesongfestival op een jonger publiek wil mikken, is hij de ideale persoon."

Zal Jèremie Makiese ook aanslaan bij de jeugd?

"Jawel. Ook onze kandidaat is geschikt voor een jong publiek. Je hoort in voorspellingen dat hij niet hoog zal geraken in de finale, maar dat wordt volgens mij onderschat. Ik denk dat de top tien zeker mogelijk is."

Ziet u nog andere sterke kandidaten?

"Muzikaal zijn mijn persoonlijke favorieten Italië en Servië. Beide landen worden vertegenwoordigd door goede artiesten die muzikaal aantrekkelijke nummers brengen. Ook Nederland heeft een heel goede inzending. Voor het eerst sinds 2010 kozen ze opnieuw voor een Nederlandstalig nummer met ‘De Diepte’ van zangeres S10. Hoewel de meeste mensen in Europa de tekst niet begrijpen, komt het nummer toch over door de klanken en de zangstijl.

Ook van Nederland wordt verwacht dat het hoog zal scoren. Als dat zo is, moeten wij misschien ook eens nadenken om weer in de eigen taal een nummer te brengen. We gaan er al lang vanuit dat we altijd voor het Engels moeten kiezen, maar ik ben daar niet van overtuigd. Steeds meer landen zingen in hun eigen taal. Ik geloof dat je een goede plaats kan halen op het songfestival in eender welke taal, als de taal niet als een barrière werkt."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?