Kaaitheater opent seizoen met kermis, dans en twee premières

© Anne Van Aerschot
| De herneming van de dansvoorstelling 'A Love Supreme' van Salva Sanchis en Anne Teresa De Keersmaeker staat op het programma tijdens het openingsweekend van het Kaaitheater

Het cultuurhuis Kaaitheater opent het cultuurseizoen met drie artistieke weekends in Brussel. Het programma beperkt zich niet enkel tot de podia van het theater, maar trekt ook de straat op.

Het Kaaitheater is een cultuurhuis midden in de stad en de bezoeker van het kunstenhuis zal het geweten hebben. Kaaitheater opent op drie weekends in september het nieuwe cultuurseizoen.

Choreograaf en Kaaitheater-artist-in-residence Benjamin Vandewalle zet de toon. Zijn voorstelling Studio Cité, een soort artistieke kermis met spiegelkarren, dansende cirkels en maskers, palmt twee Brusselse locaties in.

De preview, een Belgische première, vindt plaats op 14 september aan de Papenvest. De grote voorstelling vindt het volgende weekend plaats op het Sint Jan-Baptist-voorplein in Molenbeek. Met het werk wil Vandewalle de verwondering over de stad aanwakkeren, en bezoekers laten stilstaan bij de chaotische schoonheid van Brussel.

Studio Cité Benjamin Vandewalle
© Arash Ghavidel, Benjamin Vandewalle, James Moore
| De artistieke kermis Studio Cité deed al eerder steden aan als Kopenhagen en Marseille.

De Gentse kunstenares Elly Van Eeghem start haar tournee in Brussel, met de stedelijke performancetrip (Dis)placed Interventions. Pieter De Buysser stelt zijn voorstelling De Lokvogel voor op het slotweekend van de openingsfestiviteiten, een première.

Sloophamer

De seizoensopening is ook meteen de laatste kans om een bijzonder gebouw in Molenbeek te ontdekken: het Decoratelier. Het Open Kunstenhuis Globe Aroma bouwde er samen met Jozef Wouters aan een geheime, magische tuin. Het gebouw moet binnenkort wijken voor een echt park, maar huist nog één keer de populaire voorstelling Underneath Which River Flows. Daarna volgt de sloophamer.

De samenwerking tussen het dansgezelschap Rosas en Kaaitheater gaat onverminderd verder. De voorstelling A Love Supreme is na 120 voorstellingen doorheen Europa, de VS en Japan terug thuis in Vorst.

Na de seizoensopening gaat een nieuwe artistieke leiding aan de slag. Agnes Quackels en Barbara Van Lindt nemen dan samen het roer over van het Kaaitheater.

Decoratelier
© Pieter Dumoulin
| Na de voorstelling van 14 september valt het definitieve doek over het Decoratelier. Het pand moet wijken voor een echt park.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?