Agnes Quackels (links) en Barbara Van Lindt (rechts)

Agnes Quackels en Barbara Van Lindt nemen samen de leiding van het Kaaitheater over. Quackels komt over van Kortrijkse kunstencentrum BUDA, Van Lindt verdiende haar sporen in Amsterdam.

Artistiek directeur Guy Gypens besliste eind vorig jaar om te stoppen als directeur van het theater. Hij blijft nog tot oktober op post en wordt vanaf dan vervangen door het nieuwe tweetal. Zijn rechterhand Katleen Van Langendonck blijft voorlopig wel nog aan de slag onder het nieuwe directriceduo.

Quackels en Van Lindt solliciteerden met z'n tweeën voor de functie. De raad van bestuur raakte overtuigd door het projectvoorstel dat ze bij hun sollicitatie indienden. "Het getuigt van een open kijk op een organisatie, en het was duidelijk dat ze het Kaaitheater verder willen verbinden met de stad, met Vlaanderen en ook de internationale sector."

Samen sterk

Bijkomende factor was "het complementaire karakter van de twee vrouwen." Quackels en Van Lindt hebben allebei een mooi palmares in de podiumkunsten, maar met duidelijk andere zwaartepunten. Agnes Quackels had sinds 2011 de leiding bij het Kortrijkse kunstencentrum Buda. Barbara Van Lindt was bijna tien jaar verbonden aan theater en dansacademie DAS in Amsterdam en was eerder al de hoogste in rang bij Leuvens kunsthuis STUK en wpZimmer in Antwerpen. Ze richtte in 1993 ook het Brusselse theatergezelschap Tristero mee op.

Het is trouwens niet de eerste keer dat meerdere personen de leiding van een Brussels cultureel instituut op zich nemen. Aan het begin van dit culturele seizoen kreeg het trio Alexandre-Douibi-Gubbay de directeurspost van het Kunstenfestivaldesarts.

Afzwaaiend directeur Guy Gypens toonde zich in een persbericht al tevreden met de beslissing van de raad van bestuur. "Barbara en Agnes hebben een uitgebreide en brede kennis van het artistieke veld, zeker ook de jonge generatie. Ik ben erg blij met deze keuze van de jury en het bestuur. Kaaitheater is in goede handen."

Quid Rosas?

Een tijdlang hing de naam Anne Teresa De Keersmaeker als een storm boven het Kaaitheater, vooral na een interview in De Standaard waarin de choreografe het over een fusie tussen Rosas en Kaaitheater. Dat stootte toen op hevig protest van het personeel. Zo vreesde dramaturge Esther Severi voor de identiteit van hun theater. Hoe het nu verder loopt met de beoogde samenwerking tussen beide culturele partners is voorlopig nog niet duidelijk.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Podium, Cultuurnieuws, Kaaitheater, Agnes Quackels, Barbara Van Lindt

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni