ayaka nakama
© Kunstenfestivaldesarts | Toeschouwers zullen onder andere performer Ayaka Nakama aan het werk kunnen zien.

Kunstenfestivaldesarts gaat voor verlengde editie zowel on- als offline

14/04/2021
Updated: 07/05/2021 15.50u

Dit weekend gaat het Kunstenfestivaldesarts van start, het belangrijkste podiumkunstenfestival van Brussel. Verschillende set-ups en een spreiding over twee maanden moeten het Kunstenfestivaldesarts dit jaar coronaproof maken. Voor de eerste keer zal het festival niet alleen in mei, maar ook in de eerste week van juli plaatsvinden en zal het zowel van thuis uit als in hartje Brussel te beleven zijn.

De 26ste editie van het Kunstenfestivaldesarts, dat doorgaat van 7 tot 30 mei en van 1 tot 7 juli, wordt een “ode aan Brussel en haar inwoners, maar ook aan de kunstenaars”, aldus de organisatie. Het evenement moet aan de nood van de Brusselaars - “nu hoger dan ooit” - om artistieke ervaringen uit te wisselen beantwoorden door nieuwe projecten en internationale kunstenaars te presenteren en in rechtstreekse dialoog te gaan met Brussel en zijn inwoners.

Zo zakte Frans muzikant Chassol de afgelopen maanden regelmatig af naar Brussel om samen met zangeres Martha Da’ro en sopraan Alice Foccroulle te werken aan ‘Chou’: een muzikaal portret van de stad in tijden van een pandemie. Op het Beursplein host Japans theaterregisseur Akira Takayama dan weer de McDonald’s Radio University: een reeks lessen door mensen die recent naar Brussel migreerden.

Zwembad

Om alles zo veilig mogelijk te houden, doopt de organisatie het hart van Brussel tot festivalcentrum. De tuinen van het voormalig Groot Godshuis worden een publieke, open ontmoetingsplek, “wat meer dan welkom is na meer dan een jaar van lockdowns en isolement.”

Daarnaast zal je in juli hoogstwaarschijnlijk ook kunnen pootjebaden op het festival. Tijdens de zomer slaan Pool is Cool en Decoratelier de handen in elkaar om een langverwacht openluchtzwembad aan de Biestebroekkaai op te bouwen, en het Kunstenfestivaldesarts ondersteunt die ambitie. Als het zwembad er effectief komt, en afhankelijk van de geldende coronaregels, zal een muzikale performance van componiste Lina Lapelyté dienstdoen als opening en tot eind juli aanwezig blijven als geluidsinstallatie in en rond het zwembad.

Online festival

Voor toeschouwers die niet naar Brussel kunnen reizen of zich in het theater kunnen begeven, voorziet het festival een online theater. Vijf voorstellingen, waarvan enkele live gespeeld worden in het Kaaitheater, La Raffinerie en Zinnema, zul je in mei ook vanuit je zetel kunnen bekijken. Het gaat om werk van Edoard Louis, Milo Rau, Léa Drouet, Kornél Mundruczó, Kata Weber en The Living and The Dead Ensemble.

Naast genieten van visuele dansperformances van onder meer Ayaka Nakama en Radouan Mriziga, zullen toeschouwers zich ook kunnen onderdompelen in geluidskunst. Zo bedacht Adeline Rosenstein een radio-onderzoeksproject dat plaatsvindt in de Hallen van Schaarbeek en ook van thuis uit beluisterd zal kunnen worden via Radio Panik en Radio Campus.

Ter nagedachtenis van Frie Leysen

De organisatie draagt de editie dit jaar op aan festivaldirecteur en curator Frie Leysen, die het festival mee oprichtte in 1994 en afgelopen herfst overleed. “Het Kunstenfestivaldesarts begint dit jaar bewust met een lege dag, een moment om stil te staan bij Fries erfenis”, klinkt het. “Maar ook als eerbetoon aan haar visionaire vermogen om altijd de blik op de toekomst te richten – een waarde die het festival nog steeds in zijn hart draagt.”

De volledige programmatie kan je terugvinden op de vernieuwde website van Kunstenfestivaldesarts. Tickets bestellen kan bij Muntpunt tot en met 30 mei, en tot 8 juli online.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni