Geen Saint Vé zonder een stevige pint. (archiefbeeld)

Na drie jaar onderbreking vieren VUB- en ULB-studenten opnieuw Saint-Vé

© Belga
15/11/2022

De studenten van de Vrije Universiteit Brussel en de Université Libre de Bruxelles kunnen na een onderbreking van drie jaar, onder andere door de coronapandemie, dit jaar opnieuw hun stichter Pierre-Théodore Verhaegen vieren. Het feest van Saint-Vé wordt voor deze editie zelfs gespreid over twee dagen. Ook de traditionele stoet is terug, mét een actueel thema.

De officiële viering van de stichting van de universiteit vindt normaal plaats op 20 november, maar die valt dit jaar op een zondag. De festiviteiten worden daarom verplaatst naar donderdag 17 en vrijdag 18 november en trekken doorheen Elsene en Brussel.

Het startschot wordt op donderdag gegeven met een symbolische wandeling en fakkeltocht, maar het grote feest staat op vrijdag geprogrammeerd. Na enkele plechtigheden, zoals een bezoek aan het graf van Pierre-Théodore Verhaegen en een gemeenschappelijke zitting van VUB en ULB in de Gotische Zaal van het stadshuis van Brussel, kan het feest helemaal losbarsten op de Grote Zavel.

Vanaf de middag verzamelen duizenden studenten daar om samen vele malen het glas te heffen. Om 16.30 uur trekt dan een folkloristische stoet van de Grote Zavel naar de Beurs.

Het thema van de viering dit jaar luidt: "Baar uw wetten zonder het aborteren van onze rechten". Het onderwerp verwijst naar het recht op abortus dat op meerdere plaatsen in de wereld onder druk staat, maar het is ook een verwijzing naar een ruimer maatschappelijk klimaat waarin verworven mensenrechten en wetenschappelijke zekerheden niet meer vanzelfsprekend zijn, aldus de organisatoren.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie