Vijf dagen feest in Jette tijdens de Jaarmarkt

© Ivan Put
| De Jaarmarkt in Jette lokt ieder jaar duizenden bezoekers (archiefbeeld).

Petanque, een stripfestival, dj’s en muziek: de Jetse Jaarmarkt is zoveel meer dan een rommelmarkt en boerderijdieren. Nieuw dit jaar is onder andere de jongerenmarkt, met een speciaal aanbod van activiteiten voor kinderen van alle leeftijden.

Vijf dagen lang is het feest in de gemeente Jette met de 143ste editie van de Jaarmarkt. Donderdag begint het allemaal met het traditionele Bloemenconcert: een optreden door Koninklijke Filharmonie van Jette. Het orkest brengt onder andere nummers uit het repertoire van de onlangs overleden Charles Aznavour.

Op vrijdag zijn er de aperitiefconcerten van Jette Stream: met het vaste recept van dansbare muziek en foodtrucks. Deze vrijdag staat Patrick Balzat op het programma, een ouwe rot in de Belgische housescène, die voor de gelegenheid ook zijn saxofoon meebrengt.

Kiekeboe

De zaterdag is traditioneel gereserveerd voor het stripfestival in de Abdij van Dielegem. Een twintigtal auteurs zal ter plekke signereren. Centrale gast van het festival is Merho (Robert Merhottein), gekend van de Vlaamse familiestrip Kiekeboe. De tekenaar zal ter plaatse een exclusief Kiekeboe-album voorstellen.

’s Avonds kunnen liefhebbers tot in de kleine uurtjes hun dansmoves laten zien tijdens ‘Cuba del Central’ op het Laneauplein met onder andere de Cubaanse band Tumbao Cubano, dj Felito en de salsagroep Maykel López y su Nueva Dimensión.

Zondagavond, de dag voor de start van de jaarmarkt, kunnen Jettenaren in het Jeugdpark genieten van het vuurwerk. Dit jaar koos de gemeente voor het eerst voor vuurwerk met minder luide knallen, om de Jetse huisdieren niet te laten schrikken. De avond wordt afgesloten met optredens van onder andere de Brusselse coverband The Paycocks en dj Mademoiselle Luna, die groove, house en electro meebrengt.

Op de dag van de Jaarmarkt zelf zijn er, naast de gigantische rommelmarkt en tentoonstellingen van boerderijdieren, ook heel wat concerten tijdens het traditionele Joêrmetfestival. Zo staan er onder andere jazz- en popzangeres Evi Roelen met haar band op het programma, en de Brusselse groep M.A.F. Orquesta & Soul T, die verschillende stijlen spelen, waaronder blues, funk, jazz en soul.

Eendjes vissen en petanque

Nieuw dit jaar is ook de jongerenmarkt, die zich op maandag zal uitstrekken tussen de Werriestraat en de Ferdinand Lenoirstraat. Kleinere kinderen kunnen eendjes vissen, naar verhalen luisteren en zich uitleven op de springkastelen. Voor iets oudere kinderen zijn er een skatepark en jongleeracts.

Net als voorgaande jaren vindt ook dit jaar een Jaarmarktkermis plaats, en dit van 23 augustus tot 1 september. Ook zijn er de Jette Sports Days van vrijdag tot zondag met een uitgebreid programma met onder meer zaalvoetbal, dans, voetbal, petanque, tafeltennis, basketbal, volleybal en badminton.

Op enkele jaren tijd is ook grote Jaarmarktjogging uitgegroeid tot een vaste waarde van het jaarmarktweekend. Ook dit jaar zullen joggers op zondag 4 of 8 kilometer afleggen door het Koning Boudewijnpark tijdens de vijfde editie van het loopevenement.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?