Vijf tips om de Tour te ontvluchten

© Stephane Mignon
| Zondag dans je alle wielernijd weg tijdens Piknik Elektronik in het Park van Vorst.

De nakende Grand Départ in Brussel bezorgt je geen kriebels in de buik, maar angstzweet op de rug? BRUZZ geeft vijf tips om sjezende renners en joelende wielerfans te omzeilen, mét mobiliteitsadvies.

Het beste advies is natuurlijk om de stad uit te trekken, op voorwaarde dat je niet in een of andere Vlaamse huiskamer belandt waar de Ronde van Frankrijk alsnog het tv-scherm bezet. Profiteer van de extra treinen naar de zee of de Ardennen, en je krijgt er nog weekendkorting bovenop.

Wie Brussel niet uit wil of kan, geen nood. Zelfs in tijden van Tourgekte biedt onze hoofdstad genoeg alternatieven voor een aangenaam weekend zonder valpartijen of wieltjeszuigers. Openbaar vervoer en Villo-fietsen zijn gratis dit weekend, wel even opletten of je buslijn nog rijdt. De auto neem je beter niet.

Laat de bioscoopzaal je bunker zijn, terwijl het wielercircus buiten voorbijraast. Aan proviand geen gebrek, want de Stoempweekends van Cinema Nova staan helemaal in het teken van eten. Aanstaande vrijdag, zaterdag en zondag trakteren ze je op titels als Killer Paella of When Tomatoes met Wagner, tegen een meerprijsje voorzien van een begeleidend buffet.

Voor de kleinsten staat ook de kinderfilm Les trois brigands op het programma zondagmiddag. Afsluiter is Unser täglich Brot van Nikolais Geyrhalter, een esthetische aanklacht tegen de over-gemechaniseerde voedingsindustrie.

Hoe geraak ik er?

De Arenbergstraat ligt op het traject van de Grand Départ. Al vanaf vrijdag 5 juli wordt de halte Arenberg niet volledig bediend, alleen bus 29 stopt er. Zaterdag en zondag stoppen er geen bussen, maar de extra metro’s op lijn 1 en 5 brengen je tot Centraal, dat vlakbij ligt. Ook De Brouckère, waar lijnen 3 en 4 halt houden, is niet ver weg.

BSF OFF biedt gratis concerten aan in cafés over heel Brussel, ook op zaterdag 6 juli. In Guinguette Maurice in het Jubelpark kan je ‘s namiddags genieten van open air-DJ’s via partyconcept Not In Club, terwijl de wielrenners onder het park doorrijden.

Wie de ontmoetingskansen met verdwaalde wielertoeristen helemaal wil minimaliseren, kan ‘s avonds naar La Dibiterie in Ukkel uitwijken, voor de Waterloose rockers van PowerHouse Band.

Hoe geraak ik er?

Metrolijnen 1 en 5 stoppen aan Schuman, vlakbij het Jubelpark. Daar heb je ook een treinstation. La Dibiterie vind je vlak bij station Sint-Job. Je kan de S-trein nemen of bus 60, die rijdt het normale traject.

De gerestaureerde Vaux-Hall, jarenlang het decor van de Brusselse beau monde, gaat in zomermodus. Zaterdag kan je er terecht voor workshops, kortfilms, klassieke muziek en een heus balfeest. Zondag gaat aan de andere kant van het Warandepark de tijdrit van start, maar daar hoef je niets van te merken dankzij een lekkere brunch en een namiddag vol gezelschapspelletjes.

Hoe geraak ik er?

Neem metro 1 of 5 tot Park en je staat meteen in het Warandepark. Bussen 29, 63, 65 en 66 rijden zaterdagvoormiddag tot Treurenberg, zaterdagnamiddag en zondag tot Park, allebei niet ver van de Vaux-Hall. Halte Kunst-Wet op metrolijnen 2 en 6 is ook vlakbij.

In de luwte van de Brusselse Bozar kan je rustig onderduiken in de nieuwe expo IncarNations, nog maar net geopend. De Zuid-Afrikaanse kunstenaar Kendell Geers en Congolese verzamelaar Sindika Dokolo tonen de diversiteit van het Afrikaanse kunstpatrimonium. Niet alleen kunst van het Afrikaanse continent, maar ook werken van de diaspora en de slavenroutes zijn er te bewonderen, zowel hedendaags als klassiek.

Opgelet, op zaterdag 6 juli is Bozar alleen toegankelijk via de ingang Koningsstraat 10.

Hoe geraak ik er ?

Neem zaterdag metro 1 of 5 tot Park, vlakbij de ingang aan de Koningsstraat. Alle andere lijnen zijn die dag onderbroken. Zondag stoppen trams 92 en 93 opnieuw aan halte Paleizen. Bussen 29, 63, 65 en 66 gaan dan ook weer tot Centraal Station.

Op de groene heuvels van het Park van Vorst dans je zondagmiddag alle resterende wielernijd weg op de elektronische beats van Piknik Elektronik. Het feest duurt van 14 tot 22 uur en is naar goede gewoonte helemaal gratis.

Hoe geraak ik er?

Lijnen 3, 4, 48, 51 en 54 bedienen halte Albert zoals normaal.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?