Zavelwijk lokt ook antiek- en kunsthandelaars zonder galerie

Jean-Marie Binst
© BRUZZ
22/01/2020

| Thomas Deprez in zijn appartement aan de Zavelkerk, tegelijk goed als kijkexpo.

De Zavel trekt een nieuwe soort van kunsthandel aan. Als een beurs als Bruneaf of Brafa eraan komt, valt het op hoe buitenlandse handelaars even een pop-upgalerie mogen houden bij lokale collega's. Maar er zijn ook nieuwkomers zonder galerie, 'marchands en chambre'. Zo heeft Thomas Deprez uit Geluveld sinds kort een appartement als pied-à-terre aan de Zavelkerk, tegelijk goed als kijkexpo.

Op een eerste verdieping die uitkijkt op de flamboyante laatgotiek van de Zavelkerk woont Thomas Deprez (27) sinds oktober 2019. Na een stage bij een presti­gieuze galerie in St James's, Londen, en een masterdiploma kunstwetenschappen aan de UGent, werd hij zelfstandig zaakvoerder van Thomas Deprez Fine Arts., speciaalzaak in Les XX, Belgisch symbolisme en impressionisme.

Omdat hij merkte dat zijn beroep hem bijzonder vaak in Brussel bracht, had hij al twee en een half jaar lang een pied-à-terre in de Anneessenswijk. “De wijk is aangenaam jong en volop in herwaardering, daar rond Fontainas. Maar toch niet de plek om kunsthandel te drijven,” zo verklaart hij zijn verhuizing.

“De Zavel is hét hart voor antiek in Brussel, en Brussel is toch nog altijd letterlijk en figuurlijk de hoofdstad van België. Bovendien is Brussel als centrum van Europa een kruispunt waar iedereen passeert. Ook voor de buitenlandse kunsthandelaars en -verzamelaars is het toch iets makkelijker te vinden dan het verre Geluveld,” grapt hij.

Antiquair 2 Thomas Deprez BRUZZ ACTUA 1692

| Thomas Deprez: "Brussel is als centrum van Europa een kruispunt waar iedereen passeert."

In eigen huis

Bozar kon zich met zijn tentoonstellingsprojecten in het Paleis voor Schone Kunsten een 'Museum zonder Collectie' laten noemen. Zo ook positioneren zich nieuwe kunsthandelaars in de markt als galeriehouder zonder galerie, wat in het Frans marchand en chambre heet en in het Engels beter bekend is als private dealer.

Ze hoeven geen dure galerie meer met personeel, maar ontvangen in eigen huis. “Ik kan rustiger afspraken maken met geïnteresseerden, en er blijft tijd voor ander werk, bijvoorbeeld onderzoek en contacten met buitenlandse klanten en musea. Zonder 'winkel' heb ik ook tijd om de baan op te gaan of artikels te schrijven zonder dat mijn deur platgelopen wordt.”

De kamers van Deprez zijn leefbaar ingericht als een smaakvol appartement van een verzamelaar: een eigenzinnig potlood- en inktwerk op goud van Xavier Mellery boven de schoorsteenmantel, een levensgroot zelfportret van Franz Charlet in pastel, een bureau de dame van Victor Horta …

“Dat werd altijd beschreven als afkomstig uit het Brusselse Hôtel Aubecq, maar het dateert waarschijnlijk van iets vroeger en komt misschien wel uit zijn eigen woonst in de Amerikaanse straat in Elsene. We zijn nog druk in de weer dat alles te onderzoeken.” Hij gaat de unieke collectie af. Grote keramiekvazen van Omer Coppens of een imposante art-nouveaujardinière in zilver van het Brusselse juweliershuis Wolfers Frères, duiken op. “Vroeger zei men in Brussel: 'Ceci n'est pas de l'argent, c'est du Wolfers' als het om een stuk van de legendarische zilversmid Philippe Wolfers ging.”

Tijdens de nu lopende beurzen als Bruneaf voor tribale kunst, staan kunsthandelaars van de Brussels Art Square (BAS) voor enige tijd hun galerie - deels - af aan buitenlandse handelaars. En in de rand van Brafa Art Fair, dé grote beurs (in Thurn & Taxis) ontpopt zich ook veel interesse voor de handel aan de Zavel. De kruisbestuiving van bezoekers dient elke kunstinteresse, zo is de teneur langs twee kanten. Maar waarom staat Deprez (nog) niet op Brafa? “Dat moet je hen misschien vragen (lacht), maar voor de prijs van een stand op Brafa woon ik een jaar lang in dit appartement op de Zavel, fantastisch toch?”

Antiquair Thomas Deprez BRUZZ ACTUA 1692

| Antiquair Thomas Deprez.

Collections, an exhibition of fine and decorative arts, Thomas Deprez Fine Arts, Bodenbroekstraat 8-A, Brussel, www.thomasdeprezfi nearts.com Bruneaf, 22/1–26/1, www.bruneaf.com Brafa Art Fair, 26/1-2/2, www.brafa.art

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Events & Festivals , Grote Zavel , kleine zavel , antiquair , thomas deprez

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni