Zeldzame prent van Keizer Karel onder de hamer

SK
© BRUZZ
11/10/2019
De kroning van Karel V

| De kroning van Karel V.

Het Brusselse veilinghuis Arenberg Auctions brengt vrijdag een zeldzame prent van Keizer Karel onder de hamer. Het is bijna 500 jaar oud en stelt de kroning van Karel V tot keizer voor. Het heeft een geschatte marktwaarde tussen de 15.000 en 25.000 euro.

Decennialang hing de prent - maar liefst vijf meter lang en zestig cm hoog - tegen de wand van een Brusselse privé-verzamelaar. Vanaf vrijdag is hij voor het eerst voor het grote publiek te zien. Het exemplaar dateert uit 1530 en beeldt het verhaal van Karel V uit die in 1530 in Bologna door de paus gekroond werd tot keizer van het Heilige Roomse Rijk.

Henri Godts van Arenberg Auctions spreekt van een van de belangrijkste passages uit onze westerse geschiedenis. “Toen Karel V op zijn dertigste tot keizer gekroond werd, was dat ongetwijfeld een van de meest spectaculaire evenementen van die tijd.”

Enige exemplaar ter wereld

De bijna 500 jaar oude houtsnede is samengesteld uit 24 individuele prenten. Het is het enige exemplaar ter wereld dat te koop is, waardoor de internationele belangstelling voor het stuk nu al bijzonder groot is. De kans dat de prent in het buitenland terecht komt is meer dan waarschijnlijk.

Naast de prent gaan er nog andere stukken onder de hamer. Zo is er een vriendenboekje van zangeres Elsa Steyns waar enkele kunstenaars uit die tijd zoals James Ensor en Léon Spilliaert in hebben getekend. Arenberg Auctions veilt ook de originele schets van Picasso van een Minotaurus, getekend in 1949.

Sightseeing door het Brussel van de 16de eeuw

Vrijdag starten ook de kijkdagen naar aanloop van een nieuwe veiling op 19 oktober. Tussen de vele objecten die worden aangeboden, zit ook een volledige set van 12 tekeningen van Brusselse gemeenten en bekende plekken uit de 16e eeuw.

Het gaat om originele tekeningen van de Vlaamse graveur Hans Collaert van onder meer Etterbeek, Schaarbeek, Ganshoren, Sint-Pieters-Leeuw, Elsene en Sint-Gillis.

De originele tekeningen zijn elk meer dan 400 jaar oud en geven een unieke inkijk op enkele van Brussels bekendste plekken zoals het Coudenberg Paleis, het kasteel de Rivieren in Ganshoren of de vroegere priorij van Zevenborren in het Zoniënwoud.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Events & Festivals , Karel V , veilinghuis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni