Carolus V Festival brengt hulde aan het Brussel van Pieter Bruegel

Het Bruegelschilderij 'Val der opstandige engelen.'

Het Brusselse Carolus V Renaissancefestival staat van mei tot september in het teken van Pieter Bruegel de Oude en de 450ste verjaardag van zijn overlijden. Via heel wat rondleidingen, lezingen en tentoonstellingen maken de bezoekers kennis met het Brussel van Pieter Bruegel.

Tijdens het Carolus V festival kan je heel wat tentoonstellingen bekijken over de Vlaamse meester Pieter Bruegel de Oude. 'De kruisboog in Bruegels tijd', bijvoorbeeld, neemt de bezoeker mee doorheen de sociologische evolutie van de kruisboog.

Ook deel van het programma: de expo's 'Prenten in de eeuw van Bruegel' en 'Bernard van Orley. Brussel en de Renaissance' in Bozar, en 'Bernardi Bruxellensi Pictori' in het Coudenbergpaleis. Het Broodhuis op de Grote Markt herbergt dan weer een uitzonderlijk wandtapijtkarton van Pieter Coecke, de schoonvader van Pieter Bruegel.

Bruegeltours

Daarnaast zijn er ook heel wat rondleidingen en lezingen die voor een interessante kijk in Bruegels leven in Brussel zorgen. De lezingen 'Vruchtbare periode van Bruegel in Brussel' en 'Brussel ten tijde van Bruegel' tonen de invloed van de hoofdstad op zijn leven, zijn entourage en zijn werk.

De rondleidingen 'Bruegel en de Marollen' en 'Bruegel de Oude en het geheim van de twee sleutels' leveren dan weer heel wat interessante weetjes op.

En de befaamde Ommegangstoet van Keizer Karel, en zijn 1.400 figuranten, trekt dit jaar op woensdag 26 en vrijdag 28 juni door de straten van de hoofdstad naar de Grote Markt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?