Ook de Ommegang staat in het teken van Bruegel

© Kevin Van den Panhuyzen
| De Ommegangstoet in 2018 (archiefbeeld)

Het Carolus V Festival en zijn bekende Ommegangstoet keren dit jaar niet alleen terug naar de tijd van Keizer Karel, maar ook naar die van de Vlaamse meester Pieter Bruegel de Oude. Om de 450ste verjaardag van zijn overlijden te vieren, werd het programma van mei tot september uitgebreid met nieuwe tentoonstellingen en activiteiten.

Kruisboogschieten en het Carolus V Festival gaan al jaren hand in hand. Maar dit jaar wordt er ook een tentoonstelling aan gewijd. "De kruisboog in Bruegels tijd" neemt de bezoeker mee door de sociologische evolutie van de kruisboog in de steden van de Spaanse Nederlanden tot aan zijn gebruik vandaag.

Het is niet de enige tentoonstelling die zich focust op Bruegel. De tentoonstellingen in Bozar, "Prenten in de eeuw van Bruegel" en "Bernard van Orley. Brussel en de Renaissance", en de expo "Bernardi Bruxellensi Pictori" in het Coudenbergpaleis maken ook deel uit van het programma van het Carolus V Festival.

Het Broodhuis op de Grote Markt herbergt dan weer een uitzonderlijk wandtapijtkarton van Pieter Coecke, de schoonvader van Pieter Bruegel. Na anderhalf jaar van restauratie is de tekening nu te zien voor het publiek.

De befaamde Ommegangstoet van Keizer Karel, en zijn 1.400 figuranten, trekt dit jaar op woensdag 26 en vrijdag 28 juni door de straten van de hoofdstad naar de Grote Markt. Tijdens de festiviteiten vindt er bovendien een schietwedstrijd plaats tussen twee gilden van Brusselse kruisboogschutters op het plein voor de Lieve-Vrouw-Ter-Zavelkerk.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?