Molenbeekse politicus vervalste WK kickboksen om leven te redden

© CDh/CD&V
| Ahmed El Khanouss, lijsttrekker voor CDh/CD&V in Sint-Jans-Molenbeek.

Het lijkt wel een scenario van een Hollywoodfilm, het verhaal dat Molenbeeks gemeenteraadslid Ahmed El Khannouss (CDH) neerschrijft in zijn boek Victoire!. Daarin doet hij het relaas van het WK kickboksen in 2013 in Jemen. El Khannouss vatte het plan op om die wedstrijd te vervalsen, maar had daar een bijzondere reden voor.

In het boek lees je hoe El Khannouss in 2013 meeging met de Belgische delegatie naar het WK kickboksen in Jemen. Een van de boksers, Moncef Alhoumekani, vroeg toen El Khannouss om hulp om het leven van zijn vader te redden.

De vader van de bokser is een Belg van Jemenitische oorsprong en een belangrijke getuige in een zaak rond de moord op de Franse rechter Bernard Borrel in Djibouti, in 1995. Hij zat vast in de gevangenis en riskeerde uitgeleverd te worden aan Djibouti, waar hij mogelijk omgebracht zou worden. Als politicus heeft El Khannouss toegang tot de Jemenitische autoriteiten, en om die reden vraagt de bokser om zijn hulp.

Nationale held

El Khannouss bedacht dan het plan om Alhoumekani te laten winnen. Zo moet de bokser een nationale held worden in Jemen, wat het moeilijk zou maken om zijn vader te laten uitleveren.

Maar dat was buiten de tegenstander gerekend. Dat was Rutger Nijs, een Vlaamse bokser die ook deel uitmaakte van de Belgische delegatie en veel meer kans maakt om de wedstrijd te winnen.

'Tot op vandaag dankbaar'

“We hebben lang moeten onderhandelen vooraleer iedereen akkoord was om Alhoumekani te laten winnen. Maar uiteindelijk ging iedereen akkoord, zelfs leden van de organisatie en het Franse team,” zegt El Khannouss aan La Dernière Heure. “Tot op vandaag ben ik Rutger Nijs dankbaar voor zijn vrijgevigheid.”

Na de wedstrijd, en dus de overwinning van Alhoumekani, lobbyde El Khannouss voor de vrijlating van de vader van de kersverse wereldkampioen. Hij werd enkele maanden later vrijgelaten en keerde terug naar België.

Het boek Victoire! is momenteel enkel in het Frans verkrijgbaar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?