Onderzoek naar Russische kunstwerken afgeblazen

© MSK Gent
| De werken werden tentoongesteld in het Museum voor Schone Kunsten in Gent

De expertencommissie die de werken in de Toporovski-collectie in het Gentse MSK moest onderzoeken, is al op de eerste dag van de werkzaamheden ontbonden. Dat meldt Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) op Twitter. “Er zijn onaanvaardbare bijkomende voorwaarden gesteld”, zo zegt Gatz in een reactie aan BRUZZ.

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) richtte midden januari een commissie op die de echtheid van de collectie kunstwerken van Toporovski moest onderzoeken. Er was namelijk twijfel ontstaan over de echtheid van de kunstverzameling, met daarin onder andere meesterwerken van Malevitsj en Kandinsky.

‘Onaanvaardbare bijkomende voorwaarden’

Normaal gezien moest de commissie volgende maand al een eerste tussentijds rapport afleveren, maar vandaag werd de onderzoeksgroep al op de eerste werkdag al ontbonden. “De goede verstandhouding tussen de verschillende partijen van vorige maand, was vandaag volledig zoek. Ineens werden er bijkomende voorwaarden gesteld die de zaak volledig lamlegden”, zegt Gatz.

“Zo werd er plots getwijfeld aan de onpartijdigheid van de samenstelling en moesten we zelf gaan beargumenteren waarom we de echtheid van de werken in vraag stelden. Dat is natuurlijk de wereld op zijn kop, want daarvoor diende die commissie juist.”

Het einde van de vorige commissie betekent niet dat er nu een nieuwe komt. “Er wordt geen nieuwe commissie opgericht. Het is nu aan het museum van Jette zelf om te zien of ze de werken nog in huis willen halen. In het MSK in Gent hebben ze die alvast verwijderd, maar dat is de gebruikelijke procedure wanneer de echtheid van kunstwerken in twijfel wordt getrokken”, aldus Gatz nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?