Eind februari eerste resultaten van onderzoek naar Toporovski-collectie

© MSK Gent
| De werken zouden verhuizen naar het museum van Jette.

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz verwacht tegen eind februari de eerste resultaten van de expertencommissie die de veelbesproken Toporovski-collectie uit het Gentse Museum voor Schone Kunsten (MSK) onderzoekt. Dat heeft de Open Vld-minister woensdag in het Vlaams Parlement geantwoord op een vraag van N-VA-parlementslid Cathy Coudyser. Coudyser vindt niet dat de overheid moet opdraaien voor de kosten van het onderzoek. De N-VA-politica dringt ook aan op een onderzoek door Audit Vlaanderen.

De Toporovski-collectie uit het Gentse MSK blijft de gemoederen beroeren. Ook al is er intussen beslist de omstreden bruiklenen uit de zalen te halen, blijft er discussie over de authenticiteit van de werken, over de manier waarop de werken verzekerd zijn,...

In het Vlaams Parlement benadrukte minister Gatz dat de aangestelde expertencommissie de feiten en waarheid moet bovenhalen. Volgens hem zal de commissie tegen eind februari met de eerste resultaten komen.

Dat Vlaanderen de kosten voor dat onderzoek op zich neemt, vindt minister Gatz ook niet onoverkomelijk. "Ik ben bereid om in uitzonderlijke omstandigheden deze kost wel te dragen omdat het beter is de feiten te kennen dan allerlei meningen en bepaalde sfeerscheppingen", aldus Gatz.

N-VA-politica Cathy Coudyser is het daar niet mee eens. Zij vindt niet dat de overheid moet opdraaien voor een dergelijk authenticiteitsonderzoek. "Ik ga ervan uit dat het eigenlijk de taak van de eigenaar is om de nodige bewijzen te leveren", aldus Coudyser. Zij pleit er ook voor om Audit Vlaanderen een onderzoek te laten doen naar "hoe het zover is kunnen komen".

Nog opmerkelijk is dat minister Gatz spreekt van een gebrek aan solidariteit onder de musea. "Dit kan nog gebeuren. Iedereen vanuit een museum die nu zegt dat dat bij hen niet kan gebeuren, wil ik toch wel waarschuwen voor een zekere overmoed. Ik wil oproepen om een zekere solidariteit onder de musea aan de dag te leggen, wat nu niet bepaald het geval is", klonk het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?