Gatz laat echtheid Russische kunstwerken onderzoeken

© MSK Gent
| De werken worden momenteel tentoongesteld in het Museum voor Schone Kunsten in Gent

Enkele kunstwerken uit de Toporovski collectie, die bestemd is voor een nieuw museum in Jette, zullen onderzocht worden in een labo. Dat heeft Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) beslist nadat er twijfels zijn ontstaan over de echtheid van de werken.

In 2020 moet er een nieuw museum voor Russische avant-garde kunst komen in Jette. De werken worden geschonken door het Russisch koppel Igor en Olga Toporovski. Een deel van hun collectie wordt nu al tentoongesteld in het Museum voor Schone Kunsten in Gent.

Twijfels over echtheid

Een tiental specialisten, onder wie kunsthistorici, onderzoekers en kunsthandelaars, heeft echter begin deze week een open brief gepubliceerd in De Standaard waarin ze hun bedenkingen uitten over de echtheid van de getoonde werken. Woensdag plaatste de Moskouse editie van het gespecialiseerde online magazine The Art Newspaper bovendien vraagtekens bij de achtergrond van het koppel.

Er komt nu een expertencommissie die een deel van de werken zal onderzoeken. “Omdat de controverse rond de werken toegenomen is, heb ik samen met de stad Gent beslist om klaarheid te scheppen over de zaak,” zegt Gatz aan BRUZZ. Hij laat ook weten dat eigenaar Igor Toporovski zijn medewerking verleent aan het onderzoek.

Expertencommissie

De commissie zal bestaan uit kunsthistorici en wetenschappers die de werken materiaal-technisch zullen onderzoeken. “Aan de hand van de pigmenten in de verf kunnen de onderzoekers de werken dateren,” legt Gatz uit. Het MSK in Gent zal een vijftal werken selecteren dat onderzocht moet worden. De anderen zullen voorlopig blijven hangen.

Als blijkt dat de werken vals zijn, zullen ze weggehaald worden uit het museum in Gent. Of de werken dan nog een plek zullen krijgen in het geplande museum in Jette is nog niet duidelijk. “In het geval dat er een probleem zou zijn met de werken, kunnen we ons wel vragen stellen over de geloofwaardigheid van het project,” zegt Gatz daarover.

De commissie wordt volgende week samengesteld, het resultaat zal over enkele weken bekend zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?