Schrijvers Hertmans en Olyslaegers bekritiseren Mia Doornaert

© Michiel Hendryckx
| Stefan Hertmans mengt zich in het debat rond Mia Doornaert.

Het voordragen van Mia Doornaert als voorzitster van het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) blijft de gemoederen beroeren. Nu mengen ook schrijvers Stefan Hertmans en Jeroen Olyslaegers zich in het debat. Die laatste waarschuwt voor het fonds als "een marginale kroeg waar er ook door de herbergierster gescholden wordt."

"Ik wil niet te veel aandacht besteden aan een marginaal mannetje als Lleshi." Die uitspraak van Mia Doornaert schoot bij de auteur in het verkeerde keelgat en deed de discussie opnieuw opflakkeren. Lleshi zelf reageerde in een cynische tweet, waarin hij het discours van Doornaert bekritiseert.

Literair Vlaanderen mengt zich in de discussie

Stefan Hertmans, auteur van onder andere Oorlog en Terpentijn, liet daarop zijn licht schijnen op het debat. "Als het klopt dat Mia Doornaert over Bleri Lleshi heeft gezegd dat hij 'een marginaal mannetje' is, dan maakt die uitspraak haar ongeschikt voor de job. Het toont aan dat er met haar kandidatuur een probleem rijst van professionele, objectieve aard" liet de auteur in een Facebookpost weten.

Ook Jeroen Olyslaegers - die in het dagelijks bestuur van het VFL zetelt - reageerde op Facebook. Hij kaart eerst en vooral aan dat zijn uitlating een persoonlijk standpunt is en benadrukt dat voor hem de politisering van het fonds het grootste probleem is. Toch wil ook hij gezien de recente uitspraken, wegen op het debat.

Olyslaegers betreurt de ad hominem uitspraak van Doornaerts en vindt dat het niet zo mag zijn dat het fonds "een marginale kroeg wordt waar er ook door de herbergierster gescholden wordt."

Kern van de zaak gaat verloren

Vooral in de reacties en op Twitter ontaardt de discussie al snel in een ongefundeerd moddergooien tussen aanhangers van Doornaert en Lleshi. Dat de discussie nu op sociale media gevoerd wordt, doet de hele zaak alleen maar verder vertroebelen.

De vete die tussen beide auteurs op sociale media uitgesmeerd wordt, overschaduwt ondertussen al lang de kern van de zaak: dat Mia Doornaert door een politieke partij als voorzitster naar voor geschoven wordt.

Normaal gezien wordt de voorzitter van het Vlaams Fonds voor de Letteren gekozen door de raad van bestuur. Door af te wijken van deze procedure, lijkt de Vlaamse Regering het fonds na jaren van minder politieke inmenging opnieuw te willen politiseren.

Daarbij mag niet uit het oog verloren worden, dat het hier slechts om een voordragen van een kandidaat gaat. De uiteindelijke aanstelling van een voorzitter komt pas in september op de agenda.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?