Ook Lanoye gekant tegen benoeming Mia Doornaert

© Stephan Vanfleteren
| Tom Lanoye.

In weekblad Knack haalt schrijver Tom Lanoye stevig uit naar barones Mia Doornaert, door de Vlaamse regering voorgedragen als kandidaat-voorzitter van het Vlaams Fonds voor de Letteren. ‘Mia zal mij niet snel vertegenwoordigen.’

De hetze rond opiniemaker Mia Doornaert ontstond begin juli, toen bekend raakte dat de Vlaamse regering haar tot voorzitter van het Vlaams Fonds voor de Letteren wil benoemen. Een aantal auteurs, onder wie Brusselaar Bleri Lleshi, reageerde erg afwijzend. Reacties heen en weer leidden tot een bitse schrijversdiscussie op sociale media.

In een interview met Knack reageert nu ook Tom Lanoye op de zaak. De schrijver vierde afgelopen maandag zijn 60ste verjaardag, met onder meer een boek en een expo in Gent. De bejubelde schrijver is het niet eens met de plannen van de Vlaamse regering. “Ik vind Mia ongeschikt, en mij zal ze niet snel vertegenwoordigen.”

Incorrecte procedure

Zijn bezwaren zijn in de eerste plaats politiek, betoogt Lanoye. “De Vlaamse regering bombardeert Mia Doornaert tot voorzitster van ons aller Vlaams Fonds voor de Letteren zoals de Amerikanen de democratie introduceerden in Afghanistan: door bij voorbaat de winnaar aan te duiden van vrije verkiezingen.”

“Een kandidaat moet worden voorgedragen door een raad van bestuur, maar die is nog niet eens samengesteld.”

Maar ook bij de competenties van Doornaert stelt Lanoye zich vragen. “Welke diepgaande kennis bezit ze van de Nederlandstalige literatuur? Heeft ze een netwerk in ons boekenvak? Heeft ze expertise of ervaring opgebouwd als het gaat over de ingrijpende evolutie van print naar digitaal?”

mia-doornaert_c_gr.jpg
© GR
| Mia Doornaert, opiniemaker.

‘Islamofobe vapeurs’

En zoals voor verschillende auteurs in het debat, is ook de persoon-Doornaert een doorn in het oog voor Lanoye. “Zal Mia-de-voorzitter in staat zijn om zich te schikken in een neutrale, vertegenwoordigende rol? Of zal ze het fonds gebruiken als trampoline van haar vaak islamofobe vapeurs?”

Concreet noemt Lanoye een opiniestuk van 2002 in De Standaard, waarin Doornaert de Italiaanse schrijfster Oriana Fallaci verdedigt. Lanoye: “Fallaci had geschreven dat moslims ‘zich voortplanten als ratten’. Dat was inderdaad ‘niet vleiend,’ oordeelde onze toekomstige letterenvoorzitter, ‘het woord ‘konijnen’ zou vriendelijker geweest zijn.”

Nieuw bestuur op 1 september

Doornaert reageerde zelf ook op de hetze rond haar persoon. Volgens haar is het werkelijke probleem dat ze niet ‘links en vrijzinnig is, dat ze de islam durft bekritiseren, en dat ze een onafhankelijke vrouw is.’

Wat het verder verloop van de procedure betreft: deze zaterdag, 1 september, wordt de nieuwe raad van bestuur ingevoerd. Zeven leden zijn voorgedragen namens de Vlaamse regering, waaronder dus barones Mia Doornaert. Vier bijkomende onafhankelijke bestuurders moeten nog gevonden worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?