'Koningin Lear' steekt taalgrens over voor Belgische première

© Marc Debelle

In het Théâtre National staat nog tot 19 januari La Reine Lear op de planken. Het toneelstuk Koningin Lear van Tom Lanoye was een succes in Nederland en en is binnenkort ook in Zuid-Afrika te zien. Toch krijgen we in België voorlopig geen Nederlandstalige versie te zien. Tom Lanoye met de Franse slag dan maar.

Het is 2015, Toneelgroep Amsterdam brengt Koningin Lear voor het eerst op de planken. De herwerking van Shakespeare’s verhaal is een immens succes. De Vlaamse hoofdrolspeelster Frieda Pittoors oogst veel lof. De voorstelling tourt door Nederland, houdt halt in Frankfurt en trekt binnenkort zelfs naar Zuid-Afrika. Maar het gezelschap steekt de grens naar België niet over.

Dat La Reine Lear in België eerst in het Frans op het podium komt, heeft vooral economische overwegingen. “Er zijn te weinig budgetten om te touren. Ik schrijf nu eenmaal voor grote ensembles met vaak ook grote decors,” zei Lanoye daarover in het programma Pompidou op Klara. De theatervoorstelling blijft een commercieel product, en dat product moet natuurlijk door theaterzalen aangekocht worden.

Zweem van Louis de Funes

Théâtre National zag, samen met regisseur Christoph Sermet en zijn gezelschap Compagnie du Vendredi, wel brood in de voorstelling. Nog tot 19 januari kan je er terecht voor de Shakespearebewerking. Sermet werkte eerder ook al aan de Franse versie van Lanoyes stuk Mamma Medea en ook diens vaste Franse vertaler Alain van Crugtem werkte mee aan La Reine Lear.

In zijn toneelstuk draait Lanoye de geslachten van de hoofdpersonages om. Koningin Lear dus, vertolkt door de Franse Anne Benoît. Een Franse actrice met veel komedie-ervaring. “Die Franse slag werkt voor dit stuk wel. Die zweem van Louis de Funès die nog steeds in het Franse acteren zit.”

Ondanks de media-aandacht die de Franse versie van het stuk dezer dagen krijgt, is het nog koffiedik kijken of er in de toekomst een herneming van Koningin Lear op de planken komt.

LA REINE LEAR > 19/1, Théâtre National

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?