Bleri Lleshi stapt uit letterenfonds als ‘racistische’ Doornaert voorzitter wordt

© Ivan Put
| Bleri Lleshi
Updated: 17-07-2018 - 11:36

De Brusselse auteur en filosoof Bleri Lleshi noemt de opinies van Mia Doornaert islamofoob en racististisch. Als ze voorzitter wordt van het Vlaams Fonds voor de Letteren stapt hij uit het Fonds.

Vorige week raakte bekend dat N-VA Doornaert voordraagt als kandidaat-voorzitter van het VFL. Lleshi, auteur van onder meer 'Liefde in tijden van angst' en 'De kracht van hoop', kan daar niet mee leven.

“De lage racistische en islamofobe opinies die Doornaert de wereld instuurt stroken niet met mijn literair engagement,” zegt de filosoof op zijn Facebookpagina. “Ik kan en wil niet deel zijn van een organisatie met iemand zoals Doornaert als voorzitter. Andere schrijfzussen en schrijfbroers moeten voor hun zelf uitmaken hoe ze hiermee omgaan.”

mia-doornaert_c_gr.jpg
© GR
| Mia Doornaert, opiniemaker

We vroegen de auteur om een toelichting.

“Ik heb er geen probleem mee dat er een conservatieve rechtse figuur voorzitter wordt”, zegt hij aan onze redactie. “Maar ik stoor me heel erg aan het voortdurende wij-zijbeeld dat ze opdringt in haar opinies. “Het gaat voortdurend over het westen tegenover andere culturen en dat westen wordt altijd als superieur afgeschilderd. Die andere culturen zijn opvallend vaak islamitisch.”

Impliciet racisme

Lleshi haalt het voorbeeld aan van Doornaerts column in De Standaard over het WK-lied van Damso. “Ze zegt daarin dat verkrachtingen in het Verenigd Koninkrijk vooral in Pakistaanse wijken plaatsvinden. Nochtans staat België aan de top wat betreft het aantal verkrachtingen en seksueel geweld, maar hier zwijgt Doornaert over. Dit past niet in haar plaatje.

Het impliciet racisme zie je voortdurend bij haar. Negatieve fenomenen worden meteen met de cultuur of religie van personen geassocieerd. Wij zijn de laatste tijd massaal gaan geloven dat zoiets normaal is, maar dat is het niet.”

De auteur, die nog maar enkele dagen lid was van het Fonds, vindt dat een persoon als Doornaert die verdeeldheid zaait, geen plaats heeft aan het hoofd van een prestigieus Fonds als het VFL.

Doornaert van haar kant noemt de uitlatingen van Lleshi 'lasterlijk'. Ze zegt dat ze altijd een vurige bestrijder van racisme is geweest en zich enkel tegen obscurantisme keert.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?