Doornaert neemt gas terug over ‘marginaal mannetje’ Lleshi

© GR
| Mia Doornaert

Barones Mia Doornaert geeft toe dat ze niet op de man had mogen spelen en Bleri Lleshi een ‘marginaal mannetje’ noemen. Verschillende schrijvers bekritiseerden die uitlatingen van de kandidaat-voorzitster van het Vlaams Fonds voor Letteren.

Mia Doornaert geeft in een tweet toe dat ze niet ‘ad hominem’ had mogen spelen tegenover schrijver Bleri Lleshi. Na kritiek van zijn kant op haar ‘islamofobe en racistische opinies’ zette ze de Brusselaar weg als een ‘marginaal mannetje’.

Op die uitspraak werd vernietigend gereageerd door verschillende klinkende schrijversnamen zoals Jeroen Olyslaegers, Stefan Hertmans en Peter Verhelst. De schrijvers vragen zich af of Doornaert wel geschikt is voor de functie. (Lees verder onder de tweet)

"Ik had de term 'marginaal mannetje' niet mogen gebruiken en bied daarvoor excuses aan", reageert Doornaert donderdag. "Boosheid is een slechte raadgever. Ik was boos op het moment van het interview met Knack, want Lleshi had me net in een lang stuk op de website van MO* beschuldigd van racisme. Dat vind ik veel erger dan als hij mij een 'marginaal vrouwtje' zou hebben genoemd. Ik was des te bozer omdat Lleshi mij met leugens aanviel, en woorden uit mijn columns compleet verdraaide."

Gepassioneerd door taal

Doornaert krijgt her en der ook het verwijt weinig connectie met het boekenvak te hebben. "Uiteraard benoemt men geen voorzitter die niet gepassioneerd is door literatuur en taal", zegt ze daarover. "En dat ben ik. Sinds ik op vijfjarige leeftijd heb leren lezen, ben ik boeken blijven verslinden."

Als voorzitter wil ze zich inzetten voor initiatieven om samen met Nederland de Nederlandstalige literatuur in het buitenland, zoals op de Frankfurter Buchmesse, te promoten. "Ik sta helemaal achter de missie van het respect voor de Nederlandse taal. Dat is me ook al verweten als 'elitair'. Ik vind dat juist democratisch. Elk kind, van welke afkomst ook, heeft recht op een mooie taal. Elke emancipatie begint immers met de beheersing van het woord. Voor mij is taalbeheersing dan ook een basisopdracht van het onderwijs: zoveel mogelijk de verschillen in sociale afkomst corrigeren."

Benoeming in september

Het mandaat van de nieuwe Raad van Bestuur van het fonds gaat in op 1 september. Daarna zal een datum worden gezocht voor de benoeming van de nieuwe voorzitter.

Over haar voorganger, Jos Geysels, is Doornaert lovend. "Hij was een gewezen topman van de groene partij, maar heeft het fonds bestuurd binnen de lijnen die zijn uitgezet door de Vlaamse regering. Hij heeft dat efficiënt gedaan, met onder andere een gezond bestuur van de financiën. Dat is de taak van de Raad van Bestuur en de voorzitter. Zij beslissen niet over wie subsidies krijgt, dat doen onafhankelijke commissies."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?