#ZomertipsInBrussel (2): een vleugje cultuur

© Lisa Van Quickelberghe
| Ook in de straten van Brussel is Lisa aangetrokken tot kunstzinnige taferelen.

Voor #ZomertipsInBrussel geven mensen die bloggen over Brussel vijf weken lang tips over wat je deze zomer allemaal kan doen in de stad. Deze week deelt Lisa van KOMALIBXL haar aanraders voor een cultureel zomeruitje.

Lisa Van Quickelberghe komt uit Oost-Vlaanderen en is net als vele anderen verliefd geworden op Brussel, waar ze nu al 10 jaar vertoeft. Op haar blog KOMALIBXL, schrijft ze over diverse onderwerpen, maar voornamelijk over kunst en cultuur. De naam KOMALIBXL heeft geen specifieke betekenis. "KOMALI is een naam die ik vroeger gebruikte, in de tijd van MSN (lacht)."

"Tijdens de zomermaanden vallen musea en dergelijke allemaal een beetje stil. De galerieën in Brussel sluiten bijvoorbeeld allemaal in augustus en openen pas opnieuw tijdens het Brussels Gallery Weekend in september," vertelt Lisa. Voor zij die deze zomer toch een cultureel tripje willen plannen, geeft Lisa vijf tips.

  • Melancholia (Villa Empain)

La beauté d'une Cicatrice (Lionel Estève)
© KOMALIBXL
| 'La beauté d'une cicatrice', van kunstenaar Lionel Estève.

Melancholie is iets dat moeilijk uit te leggen is. Het is een gevoel van droevig zijn, van heimwee, maar niet weten waarom. Verlangen naar iets dat er niet meer is. Dit abstracte begrip staat centraal bij de tentoonstelling Melancholia van de Boghossianstichting in Villa Empain. “Door de kunstwerken die vertoond worden, kan je beter vatten wat melancholie nu eigenlijk is,” zegt Lisa. Er worden 70 werken tentoongesteld door zowel Belgische als internationale kunstenaars. Het favoriete werk van Lisa is La Beauté d’une Cicatrice van de Franse kunstenaar Lionel Estève. “Het minimalisme van het werk spreekt me enorm aan.”

Villa Empain, de door Michel Polak in art-decostijl gebouwde villa waar de tentoonstelling plaatsvindt, is volgens Lisa op zich al een bezoek waard. “Het is een heel mooi gebouw met marmer en andere mooie materialen, echt de moeite waard om eens een bezoek te brengen.”

De tentoonstelling loopt nog tot 19 augustus.

Melancholia
Villa Empain
Franklin Rooseveltlaan 67
1050 Elsene

Open van dinsdag tot zondag
Van 11 tot 18 uur
Inkom: 10 euro (gratis met Museumpas)

  • Get Up, Stand Up! (MIMA)

Het MIMA, dat voornamelijk werkt met kunst uit de 21e eeuw, waagt zich met de expo Get Up, Stand Up! aan kunst uit de jaren 1968 tot 1973. Binnen deze expo toont het museum in Molenbeek meer dan 400 protestaffiches. Op de site van de expo worden deze posters omschreven als ‘de stem van de mensen voor Twitter’. “Verschillende posters die hier getoond worden, heb ik onlangs gezien in New York. Ik vind het leuk om ze nog eens te kunnen zien,” vertelt Lisa. De posters weerspiegelen de burgerlijke ongehoorzaamheid en blikken terug op het protest van mei 1968, dat dit jaar 50 jaar geleden is.

De expo loopt nog tot 30 september.

Get Up, Stand Up!
MIMA (Millennium Iconoclast Museum of Art)
Henegouwenkaai 41
1080 Sint-Jans-Molenbeek

Open van woensdag tot zondag
Van 10 tot 18 uur
Inkom: 9,5 euro (gratis met Museumpas)

  • The Light of Spirit (La Patinoire Royale)

The Light of Spirit toont het werk van de Colombiaanse kunstenares Olga de Amaral. “De Amaral werkt vooral met textiel en gebruikt ook veel bladgoud en kleuren als turkoois. Visueel spreekt haar werk mij enorm aan”, aldus Lisa. De koloniale kunst van de Colombiaanse is gebaseerd op de textieltraditie in Zuid-Amerika. Een veertigtal werken staan tentoongesteld met op de achtergrond muziek uit de Andes. Ze zijn ook allemaal te koop.

De tentoonstelling was eigenlijk al afgelopen, maar is uitzonderlijk verlengd tot 28 juli.

The Light of Spirit van Olga de Amaral
La Patinoire Royale – Galerij Valérie Bach
Veydstraat 15
1060 Sint-Gillis

Open van dinsdag tot zaterdag
Van 11 tot 18 uur
Inkom: Gratis

  • Roméo Elvis X Le Motel (Brussels Summer Festival)

Naast de drie kunsttentoonstellingen, geeft Lisa ook twee muzikale tips. “Het is misschien al wat groots en bekend, maar het heeft zeker nog zijn charmes,” zegt Lisa over het Brussels Summer Festival.

Roméo Elvis in 2017
© Photonews
| "Als er één optreden deze zomer je een goed gevoel gaat geven is het dat van Roméo Elvis wel", zegt Lisa Van Quickelberghe

Haar aanrader op de 17de editie van het festival is het optreden van Roméo Elvis en producer Le Motel. Met zijn Franstalige hiphop stond Roméo al eerder op Couleur Café en Rock Werchter en op 16 augustus dus ook op het Brussels Summer Festival.

“Hij is heel expressief in zijn mimiek. Daardoor doet hij soms aan Jacques Brel denken,” zegt Lisa. “Als er deze zomer een optreden is dat je een goed gevoel gaat geven, dan is het dit wel!”

Het festival loopt van 14 tot 18 augustus.

Roméo Elvis X Le Motel
Brussels Summer Festival
Paleizenplein
1000 Brussel

Inkom: vijf dagen entree kost 75 euro, één dag kost 30 of 35 euro

  • Kamaal Williams (Feeërieën)

Lisa's tweede muzikale tip is Kamaal Williams, alter ego van toetsenist en drummer Henry Wu, op de Feeërieën eind augustus in het Warandepark. Williams is één van de belangrijkste namen uit de Londense jazzscène en boekte afgelopen jaar groot succes met de plaat Black Focus van zijn jazzband Yussef Kamaal.

“Specifiek aan de Londense jazz is de mix tussen moderne jazz en elektronische muziek. Het is echt heel dansbaar,” aldus Lisa. Zij die meer willen horen van deze hedendaagse vorm van jazz kunnen in september ook terecht in de Ancienne Belgique voor het optreden van Ezra Collective.

Wie Kamaal Williams aan het werk wil zien, begeeft zich op 28 augustus naar het festival, dat van 27 tot 31 augustus loopt. Diezelfde dag staat ook Mammal Hands, een Brits jazztrio, op het podium.

Kamaal Williams
Feeërieën
Warandepark
1000 Brussel

Inkom: gratis

#ZomertipsInBrussel

Voor #ZomertipsInBrussel geven mensen die bloggen over Brussel vijf weken lang tips over wat je deze zomer allemaal kan doen in de stad.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?