© David Ducon
De vijf inzichten

Annabelle Van Nieuwenhuyse: ‘Je kan ook op een sympathieke manier winnen’

Michaël Bellon
14/07/2023

Deze zomer gaat al haar (en onze) aandacht naar het Cinema Trottoir-festival, dat films projecteert op de gevel van Cinemaximiliaan. Hier projecteert coördinator Annabelle Van Nieuwenhuyse vijf inzichten op ons netvlies.

Ubuntu (Afrikaanse wijsheid)
Ubuntu betekent: ‘ik ben omdat wij zijn.’ Je bent een authentieke, individuele mens omdat je deel uitmaakt van een grotere wereld. Dat geldt op alle vlakken: relationeel, gemeenschappelijk, maatschappelijk, ecologisch, spiritueel … Het valt mij toch op dat we dikwijls zeer individualistisch bezig zijn met hebben en krijgen. Als je iets vraagt, moet je meteen iets teruggeven aan diezelfde persoon. Terwijl de collectiviteit een veel gezondere manier is om met elkaar om te gaan.

Wees je bewust van je privilege, maar op een positieve manier
Het woord ‘privilege’ lijkt vaak te impliceren dat je je schuldig moet voelen omdat je meer hebt dan een ander. Dat vind ik flauwekul. Je moet je bewust zijn van je privileges om positieve acties te kunnen ondernemen en genereus te zijn, zodat iedereen van jouw privileges kan profiteren.

Geef niet te snel op
Ik merk dat ik heel dikwijls mensen aanmoedig om niet op te geven. Want je wordt vaak ontmoedigd: ‘Zou je dat wel doen?’ ‘Is dat wel iets voor jou?’ ’Zou je dit niet anders aanpakken?’ Laat je niet doen door die ontmoedigingsstrategieën. Als je even niet vooruit raakt, kan het helpen om te wachten en de draad op te pikken wanneer je de dingen helderder ziet. Mijn zoektocht naar mijn geboortemoeder heeft 50 jaar geduurd. Niet opgeven heeft geloond, ik heb haar gevonden.

Het valt mij op dat we dikwijls zeer individualistisch bezig zijn met hebben en krijgen. Terwijl de collectiviteit een veel gezondere manier is om met elkaar om te gaan

Annabelle Van Nieuwenhuyse

Verantwoord je niet bij racistische vragen of opmerkingen
‘Waar kom jij eigenlijk vandaan?’ ‘Amai, jij spreekt goed Nederlands!’ Of: ‘Jij kan goed dansen, maar dat zit in je bloed, zeker?’ Vroeger zocht ik naar goede argumenten om tegen dat soort vragen en mensen in te gaan, maar dat hoeft niet.

Vergeet competitie, het maakt mensen gemeen
Zelfs in de sport gaan de mooiste verhalen dikwijls over sporters die iemand anders geholpen hebben. Ook voor topsporters hoeft competitie niet de enige motor te zijn. Een succesvol artiest hoeft niet gemeen of arrogant of jaloers te zijn. Je kan ook op een sympathieke manier winnen.

Het filmfestival Cinema Trottoir vindt elke zaterdag tot en met 5/8 plaats in de Manchesterstraat 36 (diner om 20.00, openluchtscreening om 21.30 uur), www.cinemaximiliaan.org

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie