Theater- en concertzalen sluiten als het zomert. Maar filmvertoners verzinnen het ene leuke evenement na het andere om je naar de koelte van de cinema te lokken.

Zalige plons in het filmverleden
Swimming Pool - Cinematek > 29/8

Na een hete zomerdag verpozen aan het zwembad, het kan in de gekoelde filmzalen van Cinematek. Het stelde een spetterend programma samen rond films met een zwembad. Veel grote regisseurs zagen de visuele mogelijkheden in van scènes in en rond het water.

Met het drijvend lijk van een vergeten filmster begint het briljante Sunset Boulevard van Billy Wilder. Paolo Sorrentino laat Michael Caine en Harvey Keitel verstommen wanneer een jonge naakte vrouw hun bad instapt in Youth. Een beresterke Burt Lancaster duikt in de bizarre satire The Swimmer in het ene privé-zwembad na het andere.

En als je moet kiezen:

Door de ongelukkige associatie met de golf van ironische Britse gangsterfilms ontging het velen in 2000 hoe uitmuntend het gestileerde Sexy Beast wel was. Jonathan Glazer haalde zijn gram met het fantastische Birth en Under the skin.

Seoel & chill
L'heure d'été - Galéries 10/7 > 9/8

1669 FILM burning

De Koreaanse cinema bestaat honderd jaar en dat inspireert Cinéma Galeries om Seoel centraal te plaatsen tijdens het jaarlijks festival L' heure d'été. Dat is geweldig nieuws want de Koreaanse cinema scheert al jaren de hoogste toppen in uiteenlopende genres: van de gestileerde horror van Park Chan-wook (Old Boy) over de cinefiele parels van Lee Chang-dong tot de genremixen van alleskunner Bong Joon-ho.

Voor insiders was het geen verrassing dat Bong op het voorbije Festival van Cannes de Gouden Palm won met Parasite. Voor de openluchtvoorstellingen moet u van donderdag tot zaterdag op het Poelaertplein zijn.

En als je moet kiezen:

Een veelfilmer is schrijver en ex-minister van cultuur Lee Chang-dong niet maar als hij achter de camera plaatsneemt, levert het een parel. Burning was een van de sterkste films van 2018. L'heure d'été opent met het al even fijnzinnige Poetry (2000) en koppelt er een concert aan.

Onder de open hemel
Cinéma d'été - Wolubilis 3/7 > 28/8

1669 FILM stanOllie

Elke woensdag van juli en augustus organiseert Wolubilis, een filmvertoning in openlucht. Voor het geld moet u een trip naar het cultureel centrum van Sint-Lambrechts-Woluwe niet laten. Het evenement is gratis.

Op het programma geen veeleisende arthouseprenten maar de betere publieksfilm. Toch als we de overroepen Queen-biografie Bohemian Rhapsody en Johnny English Strikes Again buiten beschouwing laten en ons liever concentreren op de liefdesfilm Call Me By Your Name, The Mule van en met Clint Eastwood of Welcome to Marwen van Robert 'Forrest Gump' Zemeckis.

En als je moet kiezen:

In Stan & Ollie spelen klasbakken John C. Reilly en Steve Coogan de legendarische filmclowns Stan Laurel en Oliver Hard aka de Dikke en de Dunne. Verwacht geen slappe imitatie van hun beste fratsen maar een zachte, licht weemoedige ode aan hun vriendschap en hun liefde voor het métier.

La Quinzaine à Flagey
Flagey 1 > 7/7

1668 the-lighthouse-pattinson

Mei is een frustrerende maand voor de filmliefhebber. Oude en nieuwe media berichten passioneel over de films die het mooie weer maken in Cannes maar het kan maanden duren voor die films een Belgische bioscooprelease krijgen. Als ze er al een kregen. Een troost is het jaarlijks initiatief van Flagey en Cinematek om aan het begin van de zomervakantie een groot deel van het prestigieuze nevenfestival La Quinzaine des Réalisateurs te hernemen.

Cinefielen mogen de kans niet laten liggen om Ang Hupa op een groot scherm te zien. Dat is een SF-film van de Filipijnse slow cinema-specialist Lav Dia. Voor de fans van de vroege body-horror van David Cronenberg is er Wounds van de Brits-Iraanse Babak Anvari.

En als je moet kiezen:

hot ticket van Cannes was The Lighthouse, een hypnotiserende, poëtische horrorfilm met glansvertolkingen van Willem Dafoe en Robert Pattinson als twee vuurtorenwachters die elkaar steeds meer naar het leven staan.

P(a)lace à Varda
Sun Screens - Palace 3/7 > 13/8

1668 FILM cleo 5 a 7

"Niets zo mooi als op een zonnige dag de verkoeling van een bioscoopzaal op te zoeken. En niets evenaart het gevoel van na een goede film weer de warme zomerlucht tegemoet te gaan," schrijft filmregisseur Fien Troch in het edito van Sun Screens. Da's de naam die Cinema Palace aan haar zomerprogramma geeft.

Het is een mix van onuitgegeven films zoals het singuliere L' heure de la sortie, gerestaureerde klassiekers zoals de vijftig jaar oude cultfilm Easy Rider en films van Agnès Varda. Eind maart stierf deze vrouw die voorkwam dat de Nouvelle Vague een mannenonderonsje was en op haar 89ste nog een Oscar-nominatie versierde met Visages Villages.

En als je moet kiezen:

Een van de mooiste films van Varda is Cléo de 5 à 7, een existentieel filmgedicht over een zangeres die in afwachting van uitslag van een medisch onderzoek door Parijs slentert.

Summer Stoemp
Cinéma Nova 5 > 21/7

1668 FILM Unser taglich Brot

Geen PleinOPENair dit jaar maar treur niet, initiatiefnemer Cinema Nova voorziet in troostvoedsel. Summer Stoemp is de verzamelnaam voor drie weekends rond het thema voedsel. Op het menu staan concerten, performances, workshops en een tentoonstelling. Uiteraard is er ook een ruime portie film.

The Cook, The Thief, His Wife And Her Lover van Peter Greenaway is een scabreuze wraaktragedie waarin lichamelijke obsceniteiten culmineren in kannibalisme. Associeert u eten liever met genot bestel dan Tampopo van Jûzô Itami.

En als je moet kiezen:

Unser täglich Brot van Nikolais Geyrhalter toont zonder toegevoegde commentaar de grootschalige, over-gemechaniseerde voedselindustrie. De zeer esthetische beelden spreken dan ook voor zich.

Noir, blanc, rouge
Noir de France - Flagey 17/7 > 31/8

1668 bande-a-part-jean-luc-godard

Franse critici mogen de term film noir hebben bedacht, in essentie is het een Amerikaans filmgenre. Maar dat wil niet zeggen dat Frankrijk geen regisseurs heeft gekend met een zwak voor gestileerde misdaadfilms met antihelden, bloedlinke vrouwen, hardgekookte dialogen en een flinke dosis geromantiseerd fatalisme.

Flagey herneemt een zomer lang zes voorbeelden van Franse film noir. Razzia sur la chnouf verduidelijkt waarom onze grootouders zo zot waren van Jean Gabin en Lino Ventura. Eaux Profondes is een bewerking van een klassieker van Patricia Highsmith met Isabelle Huppert.

En als je moet kiezen:

Quentin Tarantino noemde zijn productiehuis naar Bande à Part (1964). Bekijk deze energieke, licht melancholische gangsterfilm van Jean-Luc Godard en u weet waarom. De dansscène en het bezoek aan het Louvre zijn kunstwerkjes op zich.

We'll always have Tour & Taxis
Summer Edition - Tour & Taxis 27/6 > 29/9

1668 casablanca

Tour & Taxis wenst uit te groeien tot een hotspot en organiseert daarom het Summer Edition festival. In de hutsepot zitten pop-uprestaurants, afterworkparty’s, workshops ecologisch tuinieren, sportinitiaties en een heel reeks concerten en DJ-sets.

Elke vrijdag- en zaterdagavond wordt de site omgetoverd in een openluchtcinema. Het programma is lekker eclectisch met zowel Belgische films (Paris pieds nus, Parasol) als stokoude (Sunrise), oude (Thelma and Louise, The Shining) en recente klassiekers (The Grand Budapest Hotel).

En als je moet kiezen:

Openluchtcinema is romantisch. Casablanca is een onsterfelijk liefdesdrama. Trakteer uw geliefde op echte sterren, filmsterren Humphrey Bogart & Ingrid Bergman en heerlijke dialogen als ‘Here’s look at you kid’ of 'We’ll always have Paris'.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel
Vooraan op BRUZZ

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?