ANNE GRUWEZ BRUZZ ACTUA 1604

Documentaire over Brusselse onderzoeksrechter wint César

© Belga
23/02/2019

'Ni juge, ni soumise', de documentaire van Jean Libon en Yves Hinant over de Brusselse onderzoeksrechter Anne Gruwez, heeft vrijdagavond de César voor beste documentaire gewonnen. De Franse filmprijzen werden voor de 44ste keer uitgereikt in Parijs.

De onderzoeksrechter nam de prijs zelf in ontvangst in Parijs. Toen de documentaire drie weken geleden nog in de prijzen viel tijdens de Magrittes, de Franstalige filmprijzen in ons land, was haar dat verboden door haar overste, de voorzitter van de Franstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel, Luc Hennart. BRUZZ interviewde Anne Gruwez vorig jaar over de documentaire.

Ook de prijs voor beste kortfilm ging naar een Belg, Rémi Allier, voor zijn film 'Les petites mains'. De César voor beste fotografie ging naar Luikenaar Benoît Debie, voor de film 'The Sisters brothers' van Jacques Audiard, die daarvoor zelf de prijs voor beste regie kreeg.

Er waren nog verschillende andere Belgen genomineerd in andere categorieën. Zo waren 'Girl' van Lukas Dhont en 'Nos batailles' Guillaume Senez genomineerd in de categorie beste buitenlandse film. Maar die César ging uiteindelijk naar de Japanner Hirokazu Kore-eda voor 'Shoplifters'.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Film , Anne Gruwez , Ni juge Ni Soumise

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni