Vertoning film ‘Ni Juge, Ni Soumise’ mag voorlopig wel

Anne Gruwez in Ni Juge, Ni Soumise

 De documentaire Ni Juge, Ni Soumise over het werk van onderzoeksrechter Anne Gruwez mag voorlopig wel vertoond worden in de bioscoop. Een dame die in de documentaire in beeld komt, had de Brusselse rechtbank van eerste aanleg gevraagd om de documentaire uit de zalen te halen.

De vrouw is niet te spreken over de manier waarop ze in beeld komt in de documentaire over onderzoeksrechter Anne Gruwez. Via de rechtbank heeft de advocaat van de vrouw geprobeerd om de film uit de zalen te halen - ook al had ze schriftelijk toestemming gegeven voor de vertoning. Woensdagochtend zou de Brusselse rechtbank van eerste aanleg daarover beslissen.

De advocaat van de RTBF en het productiehuis heeft gevraagd dat de zaak aan de Brusselse rechtbank onttrokken zou worden. Omdat Gruwez voor die rechtbank werkt, dreigt er een belangenconflict.

Die onttrekking heeft een schorsende werking en houdt in dat de zaak eerst naar het Hof van Cassatie moet. Tot dan mag de film op de affiche blijven, oordeelt de rechtbank. 

“Er is een overeenkomst ondertekend tussen de filmmakers en de gerechtelijke autoriteiten, zoals de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg. Die hebben hun toestemming gegeven om de film te vertonen”, zegt de raadgever van de RTBF Jacques Englebert aan La Libre Belgique. “Wij vinden het geen goed idee dat deze zaak voor een Brusselse rechtbank verschijnt, omdat de er een schijn van partijdigheid gewekt kan worden.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?