DVD: Best of Anima 7

Voor de zevende keer geeft Anima de bekroonde of geprezen kortfilms op dvd uit. Ook de best of van 2010 lijkt een hebbeding voor de mensen die thuis zijn in de sector. Maar eigenlijk hebben de meeste filmpjes alles in huis om ook de leek te boeien.

Best of Anima 7 bestaat uit acht films die we terugvinden op het palmares van het Brusselse internationale animatiefilmfestival, jaargang 2010. Anima voegde daar zelf één kort filmpje aan toe. In Der Da Vinci timecode laat de Duits-Israëlische Gil Alkabetz zien hoe druk men eigenlijk deed tijdens het Laatste Avondmaal, vertrekkende van het gelijknamige schilderij van Leonardo da Vinci. De veelzijdige en veelbekroonde Alkabetz zetelt dit jaar in de jury van Anima (4 > 13/3, Flagey) en mag er een retrospectieve van zijn werk voorstellen. De pas aan La Cambre afgestudeerde Rémi Vandenitte viel vorig jaar in de prijzen met het keiharde, donkere Grise mine over een mijnwerker die verdwaalt in de somberste der mijnschachten.

Het einde is een koude douche: we hebben pretparken gemaakt van de mijnen waarin onze voorouders zich hebben kapotgewerkt. Een logische publiekswinnaar was Logorama met Ronald McDonald als moordzuchtige clown, michelinmannetjes als politieagenten, Mr. Pringle als vrachtwagenchauffeur en honderd andere bekende merken die op een of andere manier een plaats kregen. Een dikke aanrader is ook Le petit dragon, een inventieve hommage aan kungfuster Bruce Lee. Een Bruce Lee-poppetje bevrijdt zich uit de verpakking en beleeft in de kamer van een Bruce Lee-fan het ene avontuur na het andere.

FolioscopeTwin Pics, 100 min., OV+

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees meer over
Lees ook
BRUZZ Magazine
deze week
deze week
  • Anima: het kleurrijkste filmfestival van Brussel
  • Arlo Parks: the voice of a generation
  • Walking: Holding
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement