Enorm rendement voor investeringen in Brusselse filmopnames

© Saskia Vanderstichele

De investeringen van screen.brussels, het aanspreekpunt voor de audiovisuele sector in Brussel, hebben de branche veel geld opgebracht. Volgens de koepel zou er daardoor 25 miljoen euro in de Brusselse filmsector gepompt zijn.

Het nieuwe steunpunt werd in 2016 opgericht, als tegenhanger van het Vlaamse fonds Flanders Image en het Waalse Wallimage. In het jaarrapport van de koepelorganisatie, dat vorige week gepubliceerd werd, kan screen.brussels uitmuntende cijfers voorleggen.

Zo blijkt dat de 3 miljoen euro subsidies die het filmfonds uitkeerde, zo'n 25 miljoen euro rendement opleverden voor de Brusselse filmsector. Om dat rendement te berekenen keek de koepel naar de uitgaven die de gesubsidieerde producties in het gewest deden, zoals lonen van acteurs of betalingen bij Brusselse (film)bedrijven.

Die 3 miljoen werd trouwens geïnvesteerd in 32 filmprojecten, 7 (web)series, 8 documentaires, 11 langspeelfilms, 5 animatiefilms en een virtual reality-beleving.

Audiovisuele knelpuntberoepen

Toch is screen.brussels meer dan alleen maar een subsidiepot. De koepel omvat alle verschillende ondersteuningsdiensten voor audiovisuele producties. Van logistieke hulp tot professionele begeleiding bij het bedrijfsbeheer. De organisatie probeert ook op andere manieren de audiovisuele sector te ondersteunen.

Uit het rapport blijkt namelijk dat er voor de audiovisuele sector in Brussel nog twee belangrijke pijnpunten zijn die de organisatie mee wil oplossen. Er wordt zo ondersteuning gegeven om milieuvriendelijk te filmen. Daarnaast zet screen.brussels nieuwe opleidingen op poten voor knelpuntberoepen in de industrie. Zo zette de organisatie mee haar schouders onder NUKE, een opleiding voor special effects.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?