Filem'On : een waaier aan boeiende, originele jeugdfilms

'SpaceBoy'.

Voor de vijftiende keer trakteert Filem’On, het Internationaal Filmfestival voor Jong Publiek, in de herfstvakantie op wat kinderen en jongeren de rest van het jaar amper krijgen: een waaier aan boeiende, originele films.

De film-, beeld- en mediageletterdheid voor kinderen en jongeren van alle cultuur- en taalgemeenschappen stimuleren. Via cinema een bredere kijk op de wereld aanreiken. Dat is de nobele missie van de vzw achter Filem’On. In de praktijk is het filmfestival vooral een uitgelezen kans om plezier te beleven aan een fijne selectie peuter-, kleuter-, kinder-, jongerenfilms uit alle uithoeken van de wereld. Ondanks hun soms grote kwaliteit krijgen ze nauwelijks een kans in het commerciële circuit.

Vroeger moest je ervoor in Brussel blijven tijdens de herfstvakantie. Dit jaar kan je de films ook vanop vakantie in Marrakesh of Honolulu films ontdekken, want Filem'On gaat door in een hybride vorm. Het online filmplatform is een uitweg voor wie de voorstellingen in de verschillende filmhuizen en gemeenschapscentra fysiek niet kan of wil bijwonen.

Het jaarthema ‘Filem’On, 15 jaar onderweg’ vertaalt zich onder meer in een best of van de voorbije jaren. Het feest start met muzikaal begeleide Portugese animatiefilms in Bozar. Naar goede gewoonte springt ook Cinematek op de trein. Met The great train robbery, een heerlijke western over outlaws die een stoomlocomotief overvallen, en het door Billy Wilder neergepende Emil and the detectives vertonen ze films van 110 en 90 jaar oud die de tien- en negenjarigen van vandaag vast nog verbazen.

Maar uiteraard omvat het uit te vlooien programma met 130 films voor verschillende leeftijden ook kakelverse films. In het Gentse Mijn vader is een saucisse wil een boekhouder (Johan Heldenbergh) tot afgrijzen van het gezin plots als acteur de kost verdienen. In het Waalse SpaceBoy gebeurt het omgekeerde en overtuigt een elfjarige bolleboos zijn vader om zijn astronautendroom niet zomaar op te geven. Moge Filem’On nog jaren onderweg blijven.

FILEM’ON
27/10 > 6/11, verschillende locaties, www.filemon.be

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?