Filmfestival Oostende: Brussel viert hoogtij bij Ensornominaties

De nominaties voor de Ensors, de belangrijkste Vlaamse film-, en tv-prijzen zijn bekend. Die lijst kleurt dit jaar erg Brussels. Onze filmmakers en acteurs mogen zich opmaken voor een gala-avond in Oostende.

Cannes succesverhaal Girl mag naar alle waarschijnlijkheid nog een rits Ensors aan zijn prijzenkast toevoegen. Het drama, met Brusselse hoofdrolspeler Victor Polster, is de grote slokop op de nominatielijst. In zowat alle hoofdcategorieën versiert Girl een nominatie. In de categorie 'beste acteur' bikkelen hoofdrolspelers Polster en Arieh Worthaler zelfs tegen elkaar naar het beeldje. In totaal is Girl goed voor negen nominaties.

Maar makkelijk krijgt Lukas Dhont het niet. Hij krijgt concurrentie van een heleboel steengoede films. Zo staat hij in de categorie 'beste film' naast Bas Devos' Hellhole, het in Molenbeek gedraaide psychologische drama. Ook in andere categorieën als 'beste regie', 'beste scenario', 'beste acteur' en zelfs in 'beste DOP' en 'beste productiedesign' nemen de films het tegen elkaar op. Hellhole is in totaal acht keer genomineerd.

Binti scoort niet alleen als jeugdfilm

Wie ook een aantal keer terugkeert op de nominatielijst is Frederike Migom. Haar eerste langspeelfilm Binti krijgt een nominatie in de categorie 'beste jeugdfilm' maar breekt ook uit de bubbel van de jongerencinema. Zo staat de Brusselse producer Le Motel ook tussen de genomineerden voor 'beste muziek' en krijgt de jonge hoofdrolspeelster Bebel Tshiani Baloji een nominatie voor 'beste actrice'.

Als we alle ritcs-alumni, en -leerkrachten ook moeten meetellen dikt het lijstje nog meer aan. Stijn Coninx verdient in zowat alle hoofdcategorieën een nominatie voor Bende van Nijvel-drama Niet schieten. Stop-motionmaakster Emma De Swaef ook voor Ce Magnifique Gâteau. Ook nog een eervolle vermelding voor Kenneth Mercken: zijn debuut, een autobiografisch wielerdrama, versierde een nominatie in de categorie 'beste montage'.

Hallo televisie?

Tijdens het gala van de Ensors worden niet alleen filmprijzen uitgedeeld. Ook de belangrijkste Vlaamse televisieprogramma's strijden om een award. Grote slokoppen daar zijn politiethriller De Dag en retrodrama Studio Tarara. In de categorie 'beste scenario tv-serie' krijgen die twee wel nog concurrentie van het Brusselse duo Norman Bates dat werkte aan Over Water.

Tot slot zijn in de categorie 'tv-documentaires' twee series genomineerd die Brusselse iconen belichten. In Canvasreeks Er was eens krijgen we een unieke blik achter de schermen van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. Mitten volgt dan weer de dansers van Anne Teresa De Keersmaekers gezelschap Rosas in de laatste repetities voor hun nieuwe voorstelling Mitten wir im Leben sind.

Wie er uiteindelijk een beeldje mee naar huis mag nemen weten we op 14 september, de slotdag van het filmfestival van Oostende.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?