| Lukas Dhont met zijn dankwoord voor de Grand Prix, naast de jonge Belgische acteur Eden Dambrine

Grand Prix voor Lukas Dhonts ‘Close’, met Brusselaar Gustav De Waele in hoofdrol

MW
© Belga
29/05/2022

Geen Gouden Palm voor Lukas Dhont, die op het Festival van Cannes wel de Grand Prix kreeg voor zijn film Close. De film heeft ook een Brussels randje, met jong talent Gustav De Waele in een van de hoofdrollen. Een speciale prijs ging naar de gebroeders Dardenne voor hun film Tori et Lokita.

De Grand Prix in Cannes is zaterdagavond een ex-aequo geworden. Hij ging enerzijds naar de 31-jarige Belg Lukas Dhont voor Close, en naar de Française Claire Denis voor Stars at noon.

Close is de opvolger van Girl, Dhonts debuut. Dhont noemde tederheid en kwetsbaarheid de sleutelbergippen van de film, die gaat over twee jeugdvrienden wier hechte vriendschap ineens verbroken dreigt te worden.

‘Liefde boven angst’

Dhont toonde zich erg ontroerd. "Bedankt aan de jury. Bedankt aan het fimfestival van Cannes. Bedankt aan mijn broer die er vanaf het begin bij was. We maken al samen films van toen we 12 jaar oud waren", aldus Lukas Dhont op het podium.

"Ik wil mijn vader, Dirk, Angelo, Seal, Davy, mijn hele team, acteurs en technici bedanken die hun hart en ziel in deze film hebben gestoken. En vooral dank aan mijn moeder, mama, voor het laten zien van de ongelooflijke impact die cinema kan hebben. Ik ben hier vanwege jou, omdat je me hebt geholpen mijn stem te vinden om contact te maken met anderen, door middel van films en verhalen."

"Ik draag deze prijs op aan de tederheid en moed van degenen die liefde boven angst verkiezen", aldus de filmmaker.

Belgen en Brusselaars in de prijzen

Niet enkel Dhont viel zaterdagavond in de prijzen. Vier andere films met Belgische stempel, waarvan nog twee in de officiële competitie, sleepten een prijs in de wacht.

1584 dardennes

| De gebroeders Dardenne

Zo mochten de broers Dardenne het podium op om de speciaal voor de gelegenheid uitgereikte Prix du 75ème in ontvangst te nemen. De jury zwichtte voor hun film Tori et Lokita, al de negende film van de broers die werd voorgesteld in competitie in Cannes. De film vertelt een aangrijpend verhaal over leven in de illegaliteit en volgt twee jonge Afrikaanse vluchtelingen, de adolescente Lokita en het jongetje Tori, die in België terechtkomen.

"Wanneer we onze film in januari 2021 aan het voorbereiden waren, ging een bakker uit Besançon 12 dagen in hongerstaking om te voorkomen dat een leerling uit Guinee Frankrijk werd uitgezet. Dat is ongelooflijk. We dragen onze film op aan die meneer", zei Luc Dardenne zaterdag op het podium.

Eerder werd Dalva, het langspeelfilmdebuut van de Brusselse cineaste Emmanuelle Nicot, door de vereniging van de internationale filmkritiek verkozen tot beste film van twee belangrijke nevensecties in Cannes.

VAF: ‘historisch voor de Vlaamse film’

Belgen Felix van Groeningen en Charlotte Vandermeersch kaapten met Le Otto Montagne (De Acht Bergen) de Prix du Jury weg. De Caméra d'Or was er voor War Pony van het Belgische productiehuis Caviar, die door Belgische Oscarwinnaar Bert Hamelinck geproduceerd werd. En de Franse film Les Pires, met de Vlaamse acteur Johan Heldenbergh in een van de hoofdrollen, won vrijdag dan weer de Prijs Un Certain Regard.

Het Vlaams Audiovisueel Fonds spreekt in een persbericht van een historisch evenement voor de Vlaamse film. "Nooit eerder werden drie titels van Vlaamse filmmakers uitgenodigd voor de Officiële Selectie. Deze historische prestatie werd vanavond extra in de verf gezet tijdens de slotavond", klinkt het. Ook 'Rebel' van Adil en Bilall werd dit jaar opgenomen in de officiële selectie, en ging buiten competitie in première als 'Midnight Screening'

Gouden Palm voor Zweed Ruben Östlund

De Gouden Palm van het Filmfestival van Cannes 2022 is zaterdagavond toegekend aan de Zweed Ruben Östlund en zijn film Triangle of Sadness (Zonder Filter).

Triangle of Sadness gaat over een cruiseschip dat vergaat, met in de hoofdrollen Harris Dickinson, Charlbi Dean en Woody Harrelson. De rijke opvarenden moeten daarna op een onbewoond eiland een nieuw bestaan opbouwen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni