Bas Devos (archiefbeeld)

'Here' van Bas Devos wint prijs voor beste film in Encounters-competitie

© Belga
26/02/2023

'Here', de nieuwe speelfilm van de Brussselse regisseur Bas Devos heeft op de Berlinale, het filmfestival in Berlijn, de prijs voor beste film van de Encounters-competitie gewonnen. De film mocht vrijdagavond ook al de Fipresci Award in ontvangst nemen, de prijs van de internationale federatie van filmcritici. 'Here' gaat over een Roemeense bouwvakker die in Brussel woont.

Encounters is een relatief nieuwe competitie, die in 2020 gelanceerd werd bij het aantreden van de nieuwe festivaldirectie en die de nadruk legt op innovatieve narratieve speelfilms en documentaires. 'Here' ging in wereldpremiere in de Encounters-competitie.

Twee van Devos' vorige films gingen ook al in première op de Berlinale: 'Hellhole' (2019, Panorama-sectie) en 'Violet' (2014, Generation). 'Ghost Tropic' werd in 2019 dan weer geselecteerd voor de Quinzane des Réalisateurs in Cannes.

'Here' vertelt het verhaal van een Roemeense bouwvakker die in Brussel woont en op het punt staat terug naar huis te gaan. Het scenario en de regie komen van Devos.

De internationale jury die de prijs aan 'Here' toekende, bestond uit de Georgische filmmaker Dea Kulumbegashvili, de Griekse acteur Angeliki Papoulia en festivalcurator Paolo Moretti, de voormalige artistiek directeur van de Quinzaine des Cinéastes in Cannes.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni