Bas Devos en zijn partner Maaike Neuville.

'Here' van Bas Devos geselecteerd voor filmfestival Toronto

© Belga
11/08/2023

De film 'Here' van Brusselaar Bas Devos is geselecteerd voor het Toronto International Film Festival, dat plaatsvindt van 7 tot 17 september. Dat heeft het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) bekendgemaakt. De film zal worden vertoond als onderdeel van het Wavelengths-programma, dat staat voor "gedurfde en grensverleggende cinema".

De Belgische première is voorzien op Film Fest Gent (10-21 oktober). Eerder dit jaar werd de film al vertoond op het filmfestival van Berlijn, waar hij de prijs voor beste film van de Encounters-competitie won. Ook op het New York Film Festival (29 september-15 oktober) zal de nieuwste film van Devos te zien zijn.

'Here' toont het verhaal van een Roemeense bouwvakker die in Brussel woont en op het punt staat terug naar zijn geboorteland te keren. Voor zijn vertrek kookt hij een grote pot soep met restjes uit zijn koelkast, om uit te delen als afscheidscadeau aan vrienden en familie. Dan ontmoet hij een Belgisch-Chinese doctorandus die mossen bestudeert, wat leidt tot een potentieel liefdesverhaal.

De hoofdrollen worden vertolkt door Liyo Gong en Stefan Gota. Het scenario en de regie zijn van Bas Devos, de productie is van Marc Goyens voor Quetzalcoatl, met de steun van kunstencentrum BUDA, kunstencentrum nona en Proximus. Ook het VAF steunde het project. De originele score is van Brecht Ameel. Het gaat al om de vierde langspeelfilm van Bas Devos, na Violet (2014), Hellhole (2019) en Ghost Tropic (2020).

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni