SLT JUNE23 Brussels International Film Festival

Brussels International Film Festival

Filmfestival BRIFF bekroont twee Brusselse producties

© Belga
06/07/2023

Na negen dagen van filmvertoningen in Brussel is woensdag de zesde editie van het Brussels International Film Festival (BRIFF) afgesloten met de traditionele prijsuitreiking. De hoofdprijzen waren voor de Brusselse film 'L'autre Laurens', de Australische film 'Limbo' en de Zweedse film '100 Seasons'.

In het Belgische luik van het BRIFF kaapte 'L'autre Laurens' van Brusselaar Claude Schmitz de Grote Prijs van het festival weg. De hoofdrolspeler van de film, de Fransman Olivier Rabourdin, werd uitgeroepen tot beste acteur. De Bosnische actrice Jelena Kordic Kuret werd verkozen tot beste actrice voor haar rol in de film 'The Happiest Man in the World' van Teona Strugar Mitevska. Ook die laatste is een stadsgenote en figureerde recent nog in onze rubriek De vijf inzichten. 'Adieu Sauvage' van Sergio Guataquira Sarmiento won ten slotte de prijs van de jury, de publieksprijs en de Fipresci-prijs (van de internationale filmpersfederatie).

De Grote Prijs in de categorie internationale films ging naar 'Limbo' van Ivan Sen. De juryprijs was voor 'Les filles d'Olfa' van Kaouther Ben Hania en de publieksprijs werd toegekend aan 'Anatomie d'une chute' van Justine Triet, die eerder dit jaar in Cannes de Gouden Palm won. De film '100 Seasons' ten slotte won de Grote Prijs in de categorie 'Directors' Week'.

De Zweedse film kreeg ook de Europese jongerenprijs. De publieksprijs in deze categorie was voor de film 'Family Time'. Tijdens het filmfestival werden zestig films vertoond. Er waren 25.000 bezoekers in de cinemazalen UGC De Brouckère, Palace, Galeries en Bozar. De slotfilm was 'Voyages en Italie' van de Franse regisseuse Sophie Letourneur.

Het Brusselse L'autre Laurens schoot de hoofdvogel af in de Belgische competitie van het BRIFF.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni