Cinematek_dvd_Incendie_Innovation_01_gray

| Een brandweerman aan het werk tijdens de brand. © Cinematek

Jan Verheyen krijgt één miljoen euro subsidie voor verfilming van brand in Innovation

Mats Buelinckx
19/04/2021

Het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) geeft regisseur Jan Verheyen een miljoen euro subsidie voor de verfilming van de brand in de Innovation. Het is de eerste keer dat een Vlaamse film zo veel steun krijgt. "Die kostprijs is perfect te verantwoorden".

De 'Innovation', een warenhuis aan de Brusselse Nieuwstraat, brandde op 22 mei 1967 helemaal af. De ramp kostte het leven aan 250 mensen. Al jaren gaan er geruchten rond dat de brand een aanslag was, met als aanleiding de Amerikaanse veertiendaagse die op dat moment liep in het warenhuis. "Het plan is om de film op te bouwen rond de theorie dat de brand is aangestoken," vertelt Verheyen aan de VRT. "Uiterst linkse organisaties hebben trouwens achteraf de brand opgeëist als aanslag."

Jan Verheyen (58) krijgt van het Vlaams Audiovisueel Fonds een miljoen euro om de brand in de Brusselse 'Innovation' te verfilmen. Het complete budget van 'Happening' zal tussen de vier en vijf miljoen euro bedragen. En dat is volgens de regisseur nodig. "Je moet een reconstructie maken van een historische gebeurtenis," zegt Verheyen. "De speciale effecten kosten heel veel geld. We kunnen ons er niet vanaf maken met goedkope trucages. Ik wil de mensen achteraf niet horen zeggen dat het goed was, voor een Vlaamse film."

2023

Volgens de regisseur, die al twee jaar bezig is met het project, zouden de opnames eind dit jaar ten vroegste kunnen beginnen. "In het allerbeste geval kunnen we in het najaar van 2021 beginnen met opnames, maar ik wil me daar niet op vastpinnen. Want dit is een groot project. Ik mik voor de première op 2023."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni