© Kortfilm.be | Kortfilmfestival

Maaike Neuville cureert eerste kortfilmfestival over rouw in Brussel

© BRUZZ
01/11/2022

Van 7 tot en met 9 november vindt het eerste kortfilmfestival in ons land plaats dat het taboe rond rouwen in onze maatschappij wil doorbreken. Actrice Maaike Neuville cureert de eerste avond in Cinema Galeries. ​Er worden die avond vier kortfilms getoond, allemaal rond het thema van ‘de tijdloze dood’

Het kortfilmfestival wordt georganiseerd door uitvaartplanner Sereni. “De dood betrekken in het leven, dat is ons doel” verklaart Bram Coussement, CEO van Sereni in een persbericht.

Rouw bespreekbaar maken

Volgens de organisator is rouwen in onze maatschappij geprivatiseerd en blijft verdriet vaak binnenskamers. De kortfilmavonden willen daar verandering in brengen. “Film is het ideale medium om persoonlijke verhalen te vertellen, die herkenning oproepen en mensen met elkaar verbinden”, aldus Coussement.

Maaike Neuville
© Kortfilm.be

Actrice en regisseur Maaike Neuville cureert de eerste avond rond ‘de tijdloze dood’ in Cinema Galeries in Brussel. “Als het gaat over sterven, spreken we vaak over de vergankelijkheid”, zegt ze in een persbericht. “Maar ik stel een andere vraag: Wat gaat er niet voorbij? Wat blijft er bestaan? De liefde blijft over, die is tijdloos.” Daarna volgen er nog vertoningen in Antwerpen en in Kortrijk.

'De dood bij het leven betrekken'

Neuville heeft, net als de andere gastcuratoren, een persoonlijke motivatie om rouw en verlies bespreekbaar te maken. “Bij het overlijden van mijn moeder, was zelfs mijn verdriet soms taboe. ​ Na een paar maanden was het weer het leven dat telde. Maar ik heb de hele tijd de neiging om de dood bij dat leven te betrekken, om die niet naar een achterkamertje te duwen.”

Meer informatie over het programma van de kortfilmavonden met gastcuratoren Maaike Neuville (Brussel), Sachli Gholamalizad (Antwerpen) en Barbara Raes (Kortrijk), vind je hier terug.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie