Maart staat helemaal in het teken van de Brusselse film

Met Étangs Noirs, Binti en Hellhole verschijnen er binnenkort maar liefst drie hyper-Brusselse films. En dan is er nog Goden van Molenbeek van Finse makelij. BRUZZ zet de Brusselse film in maart geregeld in de kijker en loodst je nu al even door het aanbod.

Étangs Noirs (6/3)

181008_Etangs Noirs 3
© Accattone Films

Het langspeeldebuut van Timeau De Keyser en Pieter Dumoulin maakte in het najaar van 2018 furore op de filmfestivals van Gent en Londen. Het British Film Institute noemde Étangs Noirs toen "een van de meest originele films van het jaar." Het is erg pure slow cinema.

De film is grotendeels gefilmd in de Modelwijk in Laken en in het Metrostation Zwarte Vijvers. We volgen er Jimi, gespeeld door Cedric Luvuezo, die zelf al bijna z’n hele leven in de Modelwijk woont. "De film kwam er vanuit een inspiratie voor de wijk" zei regisseur De Keyser in een interview met BRUZZ. Alle acteurs zijn ook echte bewoners van de wijk.

Hellhole (20/3)

20190225_Hellhole

Bas Devos' tweede film Hellhole kreeg eind 2018 z'n internationale première op de Berlinale. Ook zijn debuutfilm Violet werd in 2014 voor het eerst vertoond op het Berlijnse festival.

Het verhaal speelt zich af in 2016, in de maanden na de aanslagen in Brussel. In de film kruisen drie verschillende verhaallijnen elkaar. We ontmoeten er een Vlaamse arts, een Italiaanse vertaalster en een jongen van Algerijnse origine die hun weg zoeken in het leven.

Ondanks de harde titel, heeft Devos een erg zachte, emotionele film gemaakt. Dat was ook de bedoeling: eerst zou de film Ascension heten, maar die werd dus veranderd naar Hellhole. "Zo heb ik een brutale titel gekozen voor een film die eigenlijk helemaal het omgekeerde is" zegt de regisseur.

Release 20/3

Binti (3/4)

20190225_Binti

Na een documentaire, wat reclamespots en een videoclip voor Zwangere Guy, maakt de Brusselse Frederike Migom haar langspeeldebuut met de jeugdfilm Binti.

De film gaat over een Congolees meisje zonder papieren dat hier is opgegroeid, maar dreigt het land uitgezet te worden. "In Binti focus ik niet zozeer op het politiek–juridische aspect van de asielprocedure", zegt Migom deze week in BRUZZ. "Het is een familiefilm, en voor een jong publiek zou die problematiek te complex zijn. Ik wilde voor alles de veerkracht en de moed van dat meisje tonen."

Release 3/4

Goden van Molenbeek (20/3)

20190225_Goden van Molenbeek

Onze hoofdstad inspireert ook buitenlandse filmmakers. De Finse Reetta Huhtanen maakte de documentaire Goden van Molenbeek. Daarin volgt ze de kinderen Aatos en Amine die opgroeien in Molenbeek. Door de kinderogen zien we de gebeurtenissen in de gemeente na de terroristische aanslagen in 2016.

Release 20/3

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?