| De 42ste editie van het festival, dat loopt tot en met 26 februari, speelt zich naar goede gewoonte voornamelijk af in Flagey (archiefbeeld).

'Nayola' opent op 17 februari filmfestival Anima

© Belga
24/01/2023

Het internationaal animatiefilmfestival Anima wordt dit jaar in Brussel op 17 februari afgetrapt met 'Nayola', van regisseur José Miguel Ribeiro. Uit de ruim 1.700 inzendingen voor het festival werden 182 films weerhouden: 154 kortfilms voor de kortfilmprogramma's, 22 langspeelfilms - waarvan 15 in avant-première - en 6 kortfilms in virtual reality. Dat maakte de festivalorganisatie dinsdag bekend op een persconferentie.

De 42ste editie van het festival, dat loopt tot en met 26 februari, speelt zich naar goede gewoonte voornamelijk af in Flagey, maar ook in de Brusselse zalen Cinematek en Palace valt een en ander te beleven. Daarnaast is er opnieuw een gedecentraliseerd programma voorzien in verschillende Vlaamse en Waalse partnerzalen.

De openingsfilm, een coproductie met de Belgische studio S.O.I.L. en de eerste langspeelfilm van Ribeiro, gaat over drie generaties vrouwen die door de burgeroorlog in Angola worden getroffen. Daarnaast is het onder andere uitkijken naar 'Interdit aux chiens et aux Italiens' van Alain Ughetto.

Spaanse animatiefilm

Maar het zijn bij Anima toch vooral de kortfilms waar het om draait en ook op dit vlak biedt het programma keuze genoeg. Zo zijn er de traditionele Best of Shorts en Dit is Belgisch-programma's, aangevuld met enkele speciale programma's, waaronder voor de tweede maal Queer Stories, en natuurlijk ook de welbekende animeernacht. Een speciale focus ligt er dit jaar op de Spaanse animatiefilm.

Tijdens de slotceremonie op 26 februari worden de winnaars van de verschillende competities voor nationale en internationale kort- en langspeelfilms bekendgemaakt. Meer informatie over het aanbod en de verschillende prijzen en prijsformules op de website van het festival.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni