review

'Toy Story 4': tijdloos, of we nu 7, 37, 67 of 97 jaar oud zijn

Onze score

Het klinkt als een doffe dienstmededeling maar het is – dat weet u ook – goed nieuws en een groot compliment: Toy Story 4 volgt Toy Story, Toy Story 2 en Toy Story 3 waardig op.

Toy Story 2 is een van de mooiste bewijzen dat sequels fantastisch kunnen zijn. Omdat Toy Story 3 zo mooi en emotioneel een trilogie leek af te ronden, was het een roekeloze zet om sheriff Woody, Buzz Lightyear en de rest van het pratende speelgoed een vierde keer te filmen terwijl ze achter de rug van de mensen wilde avonturen beleven.

Waarom het nalatenschap in gevaar brengen? Die achterdocht verdient achterdocht. Ook Toy Story 4 wervelt, ontroert, betovert en verwarmt. Sheriff Woody is zijn status als favoriete stuk speelgoed kwijt nu de bende is overgedragen van de groot geworden Andy naar kersverse kleuter Bonnie. De ontroerend loyale, nobele held (een rariteit) werpt zich dan maar op als de beschermer van de onwaarschijnlijke Forky.

Forky is het mannetje dat Bonnie op de eerste dag van de kleuterklas in elkaar flanste met een plastic lepelvork en wat weggesmeten knutselgerief. Hij waant zich afval en snapt niets van zijn bestaan. Tijdens een knotsgekke kampeertrip botst Woody dan weer op een oude vlam – de triomfantelijke terugkeer van de porseleinen herderin Bo Peep – en zij confronteert hem met een ruwer, maar aantrekkelijk en zinvol bestaan waar hij niet mee vertrouwd is. Het kan hem helpen om zichzelf opnieuw uit te vinden.

Ook het vierde avontuur is er één met alles erop en eraan: spectaculaire actiescènes, enge passages in de antiekwinkel, ontmoetingen met rare snuiters (kermispluche), dappere beslissingen, edelmoedigheid en hartverwarmende solidariteit. Die existentiële zoektocht is slechts een van de vele, maar hij getuigt van Pixars ambitie om een verhaal te vertellen dat jaren meegaat.

De computeranimatie is zo gedetailleerd, gestileerd, kleurrijk, dynamisch, geloofwaardig, mooi en expressief dat een diepe buiging op zijn plaats is. Maar ze staat ten dienste van dat nog steeds aangrijpende verhaal van het speelgoed dat ons begeleidt in het trotseren van de wereld. Of we nu 7, 37, 67 of 97 jaar oud zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?