Disney/Pixar

Review
Score: 4 op 5

'Inside out': een van de niet te missen films van de zomer

Niels Ruëll
© BRUZZ
19/06/2024

Inside out was Pixar op zijn allerbest. Inside out 2 is zonder te verrassen een waardige opvolger. Tel uit je winst.

Niet twijfelen aan Inside out 2. Natuurlijk evenaart de sequel het origineel niet. Maar dat ligt aan het origineel, een van die instantklassiekers waar Pixar een patent op heeft. Zoals Up, WALL•E of de Toy Story’s.

De vraag is of je zo’n uitzonderlijke film wilt/moet een vervolg wil schenken. Pixar heeft daar pakken ervaring mee. Van relatief flauwe sequels (Cars 2 en Cars 3) over gedegen (Finding Dory) en goed (Incredibles 2) tot excellent (Toy story 2 & Toy story 3). Inside out 2 zit in die middengroep, wat betekent dat het moeiteloos een van de niet te missen films van de zomer is.

Iets na haar dertiende verjaardag gaat het puberteitsalarm af bij Riley. Vier nieuwe Emoties manifesteren zich: Embarrassment, Ennui, Jealousy en Anxiety. Die laatste raadt Riley hyperventilerend aan om tijdens het hockeykamp twee boezemvriendinnen de rug toe te keren en aansluiting te zoeken bij de oudere speelsters. Want zo verhoogt ze haar kansen om na de zomer op de middelbare school meteen in het hockeyteam te raken én coole vriendinnen te hebben. Sluw of vals?

Het verrassingseffect is vanzelfsprekend weg. Het bijzonder originele concept wordt vindingrijk verder uitgewerkt zonder aan de mix te raken van kleur, humor en avontuur met de heldere inkijk in de psyche van een opgroeiend kind. Na een degelijk begin duiken op het einde alsnog enkele momenten op die je emotioneel binnenste buiten keren. Missie geslaagd.

Inside out 2 is vanaf vandaag in de filmzalen te zien

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni