Alternatieve concerttempel Magasin 4 krijgt nieuwe zaal

KH
© BRUZZ
09/11/2020

Er is een definitieve oplossing voor de alternatieve concertzaal Magasin 4. Die verhuist over enkele jaren naar een stek verderop aan de Havenlaan.

De toekomst van Magasin 4 hangt al enkele jaren aan een zijden draadje. De zaal, die bekend staat als het Brusselse mekka van onder meer hardcore, funk, punk, alternatieve rock en ska, is al sinds 2017 op zoek naar een nieuwe stek. Op de huidige plek komt immers het nieuwe Becopark.

In 2018 bleek al dat het Gewest zijn schouders wilde zetten onder een nieuwe zaal, samen met de Stad. Maar het is pas deze maandag dat de Brusselse gemeenteraad een en ander definitief stemt. Het gaat daarbij onder meer om een concessie voor het terrein tussen de Stad en de Haven, die eigenaar is. Verder sloten de Stad en de Maatschappij voor stedelijke Inrichting (MSI, een gewestorgaan) een overeenkomst over de bouw. MSI wordt bouwheer.

Het akkoord omvat ook de financiering, die gebeurt in het kader van het stadsvernieuwingscontract Citroën- Vergote. Het Gewest betaalt 1,8 miljoen, de Stad legt nog eens 500.000 euro bij.

"Voor de stad was het ondenkbaar om deze uitzonderlijke plek niet meer te hebben."

Philippe Close (PS)

De nieuwe zaal komt aan de hoek van de Havenlaan en de Stapelhuisstraat, langs het Vergotedok. Dat is zo’n 600 meter noordelijker dan vandaag.

De toekomstige locatie, die net als de huidige ongeveer 500 toeschouwers moet kunnen ontvangen, moet gebruiksklaar zijn tegen 2023. Waar Magasin 4 terecht zal kunnen tussen de zomer van 2021 (het moment waarop de instelling de huidige locatie normaalgezien moet verlaten) en 2023, is vandaag nog onduidelijk. In een communiqué laat de Stad weten dat verschillende locaties onderzocht worden.

Burgemeester Philippe Close – zelf een fervent muziekliefhebber – is alvast blij met de oplossing. “Iedereen kent Magasin 4, de Brusselse alternatieve culturele hotspot. Voor de Stad was het ondenkbaar om deze uitzonderlijke plek niet meer te hebben,” laat hij weten.

MSI start nu zo snel mogelijk het het samenstellen van een architectuurteam. Eerstdaags komt er een oproep via de Brusselse bouwmeester.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Muziek , Stedenbouw , Magasin 4 , Philippe Close , MSI

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni