© © BRUZZ | In november volgend jaar sluit concertzaal Magasin 4 de deuren aan de Havenlaan.

Toekomst concertzaal Magasin 4 voorlopig veiliggesteld

JP
© BRUZZ
24/08/2020

Concertzaal Magasin 4 mag dan toch tot augustus volgend jaar op de huidige locatie blijven. De muziekzaal moet daarna wijken voor werken aan het nieuwe Becopark en zal ten vroegste in 2023 verhuizen naar een nieuw gebouw op de Havenlaan, niet ver van de huidige plek.

Magasin 4 is dé uitvalsbasis voor liefhebbers van hardcore, funk, rock en ska. De concertzaal moet de huidige locatie verlaten om ruimte te maken voor de bouw van het nieuwe Becopark. Eerder raakte al bekend dat er waarschijnlijk een plek was gevonden, nu zijn de papieren ondertekend. De verhuizing gebeurt wel pas ten vroegste in 2023.

De tempel voor alternatieve muziek zal zijn intrede nemen in een nog te bouwen gebouw op de Havenlaan, bij het kruispunt naar het logistiek centrum TIR niet ver van de huidige locatie. De zaal kan ongeveer evenveel mensen huisvesten als de huidige concertzaal, zo’n 500 personen.

Aanvankelijk zou de concertzaal verhuizen naar een tijdelijke plek in het logistiek centrum, maar dat plan gaat nu niet door. Hoewel Christophe Masson, een van de beheerders, opgelucht is dat er nu een oplossing is voor de lange termijn, blijft het onzeker waar de concertzaal naartoe gaat in de periode tussen 31 augustus 2021 - als Magasin 4 de huidige locatie moet verlaten – en zijn intrede kan nemen in het nieuwe pand.

“Hoe minder verhuizingen hoe beter," zegt Masson. Doordat de werken aan het park vertraging opliepen, kan de concertzaal tot eind augustus blijven, in plaats van tot januari. Masson hoopt er half op dat er opnieuw iets zal gebeuren waardoor Magasin 4 langer kan blijven. Daarnaast blijft Magasin 4 samen met de Stad Brussel zoeken naar een andere tijdelijke plek. Daarover is voorlopig nog niets bekend, klinkt het op het kabinet van burgemeester Philippe Close (PS).

Aanvankelijk leek het alsof Magasin 4 al in 2017 zou vertrekken van de Havenlaan tegenover Thurn & Taxis. Daar verhuisde de zaal in 2010 naartoe vanuit de Pakhuisstraat in het centrum. De Brusselse regering maakte toen duidelijk dat de overeenkomst slechts van korte duur zou zijn.

Als tijdelijke zaal werd daarom het logistiek centrum TIR voorgesteld, maar die optie bleek toch te ingewikkeld voor een relatief korte duur.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Muziek, Magasin 4, concertzaal

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie