© © BRUZZ | In november volgend jaar sluit concertzaal Magasin 4 de deuren aan de Havenlaan.

Magasin 4 op zoek naar nieuwe locatie

Godfried Roelant
12/12/2017

Concertzaal Magasin 4 moet in de herfst van volgend jaar het pand aan de Havenlaan verlaten. Dan loopt de tijdelijke huurovereenkomst met het Gewest af. “In juni zullen we waarschijnlijk wel nog een reeks afscheidsconcerten organiseren, maar daarna moeten we op zoek naar een nieuwe bestemming”, zegt Benoît Hageman, een van de beheerders van Magasin 4.

De alternatieve concertzaal Magasin 4 moet op 1 november volgend jaar het pand aan de Havenlaan verlaten. Dan loopt de tijdelijke huurovereenkomst af en wil het Gewest werk beginnen maken van de renovatie van de buurt die deel uitmaakt van de opwaardering van de kanaalzone. In de toekomst moet er naast nieuwe woningen ook een park en een speelomgeving voor kinderen bijkomen.

In de plannen is er geen plaats meer voor concertzaal Magasin 4. Meer dan 20 jaar lang stond de concertzaal garant voor optredens binnen alle soorten muziekgenres, lage ticketprijzen en vrijwilligers die er het beste van zichzelf gaven.

‘Afscheidsconcerten in juni’

Benoît Hageman, een van de beheerders, ziet Magasin 4 dan ook niet graag verdwijnen. “In juni zullen we waarschijnlijk wel nog een reeks afscheidsconcerten organiseren, maar daarna moeten we helaas op zoek naar een nieuwe bestemming.” De kans dat het Gewest eventueel nog op zijn beslissing terugkomt is volgens Hageman zo goed als ‘onbestaande’.

"In juni zullen we waarschijnlijk wel nog een reeks afscheidsconcerten organiseren, maar daarna moeten we helaas op zoek naar een nieuwe bestemming"

Benoît Hageman, beheerder bij Magasin 4

In 2010 verhuisde Magasin 4 vanuit de Magazijnstraat in het centrum naar de Havenlaan tegenover Thurn & Taxis. De Brusselse regering stelde toen duidelijk dat de overeenkomst slechts van korte duur zou zijn. Waar de concertzaal zeven jaar later naar toe kan, weet Hageman (nog) niet. Als er geen oplossing komt dreigt een definitieve sluiting, al heeft Brussels minister van Leefmilieu Céline Fremault (CDH) wel laten weten er alles aan te zullen om een nieuwe locatie te vinden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Cultuurnieuws, Magasin 4, havenlaan, concertzaal

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie