Magasin 4 weer dringend op zoek naar nieuwe tijdelijke locatie

magasin4.jpg
Magasin 4
Magasin 4

Er is nog steeds geen tijdelijke locatie gevonden voor de alternatieve muziekzaal Magasin 4, die in januari 2021 moet wijken voor werken aan het nieuwe Becopark. Het bestuur van de zaal had verwacht dat de datum van de uitzetting verlengd zou worden door de coronacrisis, maar dat is niet het geval. Een bittere pil voor de concertzaal die amper optredens heeft gepland dit najaar.

Vorig jaar leek de toekomst van Magasin 4 even op de helling te staan toen bekend raakte dat de gebouwen gesloopt zouden worden. In de plaats komt het nieuwe Becopark, langs het Kanaal. Samen met het gewest en de Stad Brussel werd er naar een oplossing gezocht: Magasin 4 kreeg een tijdelijke locatie tot men in 2023 kon intrekken op een nieuwe vaste plek, pal naast het Becopark.

Intussen is de nieuwe tijdelijke locatie nog niet gevonden en bloedt de evenementensector door de coronacrisis heviger dan ooit. “Er werd eerder al besloten dat we langer op onze oorspronkelijke locatie mochten blijven,” vertelt Benoit Hageman van Magasin 4 aan BRUZZ. “Normaal gezien moesten we deze maand verhuizen. Gelukkig werd die datum verlengd tot januari 2021. Ons team had gehoopt op nog een verlenging.”

Oncomfortabele situatie

Maar die verlenging blijft uit: het kabinet van burgemeester Close (PS) lichtte Hageman en co onlangs in dat het concept op 5 januari wel degelijk moet vertrekken. “Met geen nieuwe locatie in het verschiet, bevinden we ons in een uiterst oncomfortabele situatie,” vervolgt Hageman. “Het is veel te ingewikkeld om te heropenen in juli. Onze bar mag bijvoorbeeld niet gebruikt worden. Tot eind september staan er geen concerten gepland, (tijdens de zomervakantie blijft de muziekzaal jaarlijks dicht, nvdr.) en er staan maar tien concerten geprogrammeerd van oktober tot december.”

Bovendien is het ook nog niet zeker of de geplande concerten wel zullen doorgaan, want Magasin 4 werkt voornamelijk samen met internationale artiesten. Veel bands en muzikanten stelden hun tournee dit jaar al uit tot 2021. “Het is dus afwachten hoe de coronacrisis evolueert in de rest van de wereld om te zien of de concerten wel kunnen plaatsvinden,” aldus nog Hageman.

Doordat Magasin 4 nu definitief moet vertrekken in januari, raakt de zoektocht naar een nieuwe tijdelijke locatie in een stroomversnelling. “We hebben al enkele vrije ruimtes die voldoen aan onze criteria op het oog,” besluit Hageman. “Het is nu wachten op feedback van Brussel Stad of die pistes haalbaar zijn. We doen dit al 25 jaar, ons team vrijwilligers heeft er nog steeds zin in. Maar makkelijk wordt de komende periode niet. We hopen op het beste.”

Het kabinet van burgemeester Close laat weten zeer actief op zoek te zijn naar de nieuwe tijdelijke locatie: "We weten dat de tijd dringt," vertelt woordvoerster Maïthé Van Rampelbergh. "En het klopt dat er meerdere pistes zijn die op dit moment besproken worden. Het is nog te vroeg om te kunnen wijzen naar één specifieke locatie, want ook wij zijn afhankelijk van andere actoren. Maar we zullen snel met een oplossing komen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?