Buurvrouw Fuse: 'Ik woon hier al 58 jaar en ik heb nooit problemen gehad'

CD
© Belga - BRUZZ
13/01/2023
Updated: 13/01/2023 14.05u

De Brusselse nachtclub Fuse heeft beslist om voorlopig de deuren te sluiten na een beslissing van Leefmilieu Brussel om de overlast te beperken. Die beslissing kwam er door klachten van een buurman. Andere buurtbewoners lijken geen problemen te hebben met de club.

"Ik begrijp niet dat de klacht van één buur kan leiden tot de sluiting van zo'n grote discotheek", zegt de 83-jarige Divina Goas. Ze woont al 58 jaar naast de Fuse en ze heeft naar eigen zeggen nog nooit problemen ondervonden. "De buurman is al een paar jaar actie aan het voeren tegen de Fuse. Hij is al vaker komen vragen om een petitie te tekenen. Dat heb ik nooit gedaan, want ik heb er echt geen last van."

Een buur die een tiental jaar geleden een aanpalend huis heeft gekocht, begon twee jaar na de aankoop klachten in te dienen tegen de overlast die van discotheek Fuse zou veroorzaken. De Fuse ging vervolgens meteen in gesprek met de eigenaar en Leefmilieu Brussel. Er werden verschillende studies gedaan en er zijn meerdere werken uitgevoerd om te isoleren en de overlast te beperken, maar op een uitzondering kon het niet rekenen.

"Soms hoor ik wel mensen op straat als het feest gedaan is, maar je weet ook dat er wat lawaai zal zijn als je naast een club gaat wonen"

Divina Goas, buurvrouw Fuse

Volgens Goas is er zo goed als geen geluidsoverlast. "Vroeger was dat wel zo, maar nu is het echt goed geïsoleerd. Soms hoor ik wel mensen op straat als het feest gedaan is, maar je weet ook dat er wat lawaai zal zijn als je naast een club gaat wonen. Dat moet je erbij nemen. Bovendien zorgen de portiers ervoor dat bezoekers na het feest meteen naar huis gaan, zodat buurtbewoners zo min mogelijk hinder ondervinden."

Ook Joelik Severyns, die pal tegenover de club woont, begrijpt de beslissing niet. "Er werd te snel en disproportioneel gereageerd. De betrokkenen moeten terug naar de onderhandelingstafel, want er moet een andere oplossing mogelijk zijn."

Severyns gaat zelf vaak naar Fuse. "Ik wil écht dat deze plek blijft bestaan. Het vrolijkt de buurt op en voor veel mensen is het een belangrijk cultureel gebeuren. Je zou verwachten dat dat geen problemen veroorzaakt in een stad zoals Brussel."

Meer dan één man

Volgens een buurtcomité zouden er toch meerdere buurtbewoners zijn die overlast ondervinden door Fuse. "Het is fout en gevaarlijk om te beweren dat het bestaan van deze discotheek wordt bedreigd door een enkele buurman, terwijl vlak voor de pandemie een papieren petitie 65 handtekeningen had verzameld van direct betrokken bewoners", schrijft het comité in een persbericht.

Ondanks de beslissing van Leefmilieu Brussel zal Fuse blijven bestaan, meent het comité. "Tijdens de coronacrisis bleven ze evenementen organiseren in de gebouwen van Thurn en Taxis. Als de bewoners in die periode konden slapen, was dat alleen maar dankzij de pandemie", schrijft het comité in een persbericht.

Ook zullen de lokale economie, toerisme en cultureel leven niet lijden onder een eventuele verhuis van Fuse, schrijft het comité. "Fuse is een merk, dus de klanten zullen volgen, net zoals dat het geval was toen de club evenementen organiseerde in Paleis 12 of in de Hallepoorttunnel."

Van Belle: "Om een oplossing te vinden, moet je met twee willende partijen zijn en dat is tot op de dag van vandaag niet gelukt. Wij hebben verschillende isolatiewerken uitgevoerd, we zijn in dialoog gegaan en zelfs aangeboden hun pand over te kopen, maar zonder resultaat."

Volgens Steven Van Belle, creatief directeur van Fuse, had alles constructiever kunnen verlopen. "We hebben zelfs verschillende voorstellen gedaan om zijn gebouw te huren, te kopen of hem te compenseren", zegt Van Belle. "We wisten dat er een probleem was, waar we aan werkten, maar het feit dat we plots een brief kregen vonden we heel verrassend. Ook dat het onmiddellijk was en een beroep de sluiting niet opheft."

Uit een laatste studie die de Brusselse nachtclub liet uitvoeren bleek dat verder isoleren honderdduizenden euro's zou kosten en Fuse hierdoor een jaar dicht zou moeten gaan. En zelfs dan was er geen garantie dat de normen gerespecteerd zouden worden. De voorwaarden om momenteel open te blijven na de beslissing van Leefmilieu Brussel is dat de discotheek om 2 uur moet sluiten en de geluidsgrens van 95 decibel niet overschreden mag worden.

"Voor een nachtclub met elektronische muziek is dat een feitelijke sluiting", stelt Van Belle. "Als je een paar honderd man in de club hebt, praten zij boven de muziek en zijn ze luider dan 95 decibel."

In beroep

Het Brusselse techno-instituut heeft de beslissing al aangevochten bij de Milieuraad. Fuse oordeelt dat zij er al bijna 30 jaar huizen, terwijl de buur veel later is gekomen. Ook hun economisch en cultureel belang willen ze laten doorwegen in die beslissing. Er bestaan namelijk cases waarin een instantie niet kan voldoen aan de normen, maar waar zo'n economisch belang of een cultureel belang voor een uitzondering kan zorgen. Denk aan speelpleinen, hondenloopweides of de luchthaven van Zaventem.

Over het beroep dat Fuse aantekende bij de Milieuraad zou in het beste geval binnen twee weken een uitspraak zijn. In het beste geval keuren ze het beroep goed en kan de technotempel dan terug open. Na de sluiting door de coronacrisis is dit een nieuwe mokerslag.

"We hopen dat het tot die twee weken beperkt blijft. Als de kosten blijven lopen en er zijn geen inkomsten, dan gaat het snel. De personen op de loonlijst moeten straks ook op economische werkloosheid. Als we een sluiting van maanden hebben dan is dat dramatisch. Dat kan het einde betekenen, maar we gaan ervan uit dat het niet zo ver zal komen en het gezond verstand zal zegevieren", besluit Van Belle.

Doorwinterde Fuse-bezoeker, Veronika: "De muren van The Fuse dragen zoveel euforische momenten en geheimen met zich mee."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Muziek, Steven Van Belle, Fuse, Leefmilieu Brussel 30 , 30 jaar Fuse

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni