De Brusselse rapper Damso heeft in alle stilte een vervolg uitgebracht op zijn succesalbum QALF. QALF infinity is zijn vijfde album, zijn tweede in acht maanden tijd.

Vorige week werd Damso bekroond met de Ultratop Streaming Award 2020 als meest gestreamde Belgische artiest van vorig jaar, en dat had hij te danken aan zijn album QALF. Toen hij QALF – de titel is een acroniem voor ‘Qui aime like follow’ – op 18 september uitbracht, was hij op Spotify zelfs even de meest gestreamde artiest ter wereld. De vraag is of hij met het nieuwe QALF infinity nog beter kan doen.

Zijn vijfde album verschijnt slechts acht maanden na zijn vorige plaat en komt als een verrassing, maar niet voor de echte fans. Damso heeft zich de voorbije jaren ontpopt als meesterteaser op sociale media, met hints en aanwijzingen over toekomstige releases, alsof zijn albums deel uitmaken van één groot masterplan. QALF had de rapper jaren geleden al aangekondigd via subtiele boodschappen, en ook naar zijn opvolger had hij al een paar keer verwezen met de hashtag #28 – QALF infinity kwam gisteren uit, op 28 april, dezelfde datum waarop vier jaar geleden zijn succesplaat Ipséité verscheen.

1642 Damso

Op zijn nieuwe album graaft hij opnieuw dieper na de harmonie die hij scheen te hebben gevonden op QALF, en dat uitmondde in zijn meest poppy plaat tot nog toe. QALF betekende voor Damso een wedergeboorte. De rapper knoopte aan met zijn Congolese roots, een bewustwording die kiemde tijdens Damso’s vorige tournee, die hem deels door Afrika voerde, en aangewakkerd werd in het zog van de Black Lives Matter-beweging.

Damso werd als William Kalubi geboren in Kinshasa. Op zijn negende vluchtte hij samen met zijn ouders naar België. Voor de release van QALF keerde hij naar zijn geboortestad terug, een trip die werd vastgelegd in de eerder dit jaar verschenen documentaire Kin, tout est vie. In 2019 richtte hij Vie sur nous op, een organisatie die strijdt tegen de horror van de mijnen in zijn geboorteland.

Gevolg: Damso stoeide op QALF met rumbabeats en rapte voor het eerst in het Lingala. Die flirt met zijn roots diept hij niet verder uit. Vandaag knoopt Damso weer aan met zijn stokpaardjes: mijmeren over roem en financieel succes, en de hoop op geluk en liefde, die daar niet automatisch uit voortvloeien.

“Les bons moments sont rares dans la célébrité,” rapt hij in ‘Ω. Vivre un peu’. In ‘X. Zwaar’ wijdt hij verder uit over de donkerte in zijn leven – met zijn geliefde neologisme ‘nwaar’, een samentrekking van ‘zwaar’ en ‘noir’. In ‘Φ. Thevie radio’ gaat hij nog een stuk verder: “J’suis pas dans mon meilleur état, j’écris pour pas faire de dégâts / Sinon j’risquerais d’éclater des têtes avec un Beretta.”

In het jazzy ‘T. Chialer’, een duet met het Brusselse raptalent YG Pablo, verhaalt hij hoe alcohol hem niets meer doet en hoe triest hij eigenlijk is. De beats zijn opnieuw donker en kil, zoals op zijn oudere werk. Daartegenover staat de frivolere Damso van de laatste paar jaar, die hier weer opduikt in het deuntje ‘Y. 2 diamants’, en het gebruik van instrumenten als piano en sax.

“I must be strong,” zingt een gospelkoor aan het begin van ‘Ψ. Passion’, waarin hij terugkijkt op zijn parcours van zero tot hero. Hoe hij een van de beste rappers van zijn generatie is geworden, hoe hij in Frankrijk uitgegroeid is tot een wereldster, hoe hij onder vuur kwam door zijn seksistische en gewelddadige taalgebruik toen hij aangezocht werd om het WK-lied te schrijven in 2018. En hoe “la vie de star est un milieu carcéral de luxe.”

Het ziet ernaar uit dat hij nog even in die gevangenis zal moeten zitten.

QALF infinity is nu uit (Universal)

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?