Sasha Van der Speeten geeft tips voor Couleur Café 2022.

De Couleur Café-tips van Sasha Van der Speeten

Sasha Van der Speeten
21/06/2022

Je loopt verloren in het doolhof dat de affiche van Couleur Café optrekt? Onze ervaren muziekgidsen helpen je graag een handje. Zoals muziekjournalist en playlistsamensteller Sasha Van der Speeten, die hieronder de coolste klanken uit Zambia, Jamaica en ons eigen Brussel naar voren schuift.

SAMPA THE GREAT, zondag, Red Stage

Sampa The Great zit Couleur Café als gegoten. En vice versa. Drie jaar geleden bracht deze Zambiaanse furie de uppercut The Return uit, één van de beste hiphopplaten van dat jaar. Haar sound flirt met sexy seventiessoul, ninetieshiphop, neosoul en een web van Afrikaanse genres. Wanneer Sampa eens niet in het Engels rapt, doet ze dat in de Bantoetaal Bemba. Twee weken geleden zagen we haar het zeil van de concerttent blazen op het Best Kept Secret-festival in Nederland met een smeuïg potje rap, ragga, dancehall, afrobeat en een onsje Afrocentrisch activisme. Ze knipoogde er naar Solange én naar The Fugees. Tussendoor shaketen zij en haar dansers zich haast een ongeluk. Black girl magic noemt men dat. Niet te missen.

KOFFEE, vrijdag, Red Stage

Wie Koffee nog steeds “de toekomst van de reggae” noemt, zit te diep verankerd in 2018. In dat jaar brak de Jamaicaanse zangeres los uit de underground en sloeg ze het popwereldje met verstomming. In het kielzog van hedendaagse reggaegoden zoals Protoje en Chronixx linkte ze hun rootsy muziek aan hiphop en r&b en surfte ze haast achteloos richting popsterstatus. John Legend en Gunna zijn fan. Toonaangevende muziekblogs zoals Pitchfork ook. Haar in maart verschenen studiodebuut Gifted onderstreept haar fonkelende crossoverappeal. De blakende zon van Kingston schijnt vrijdag over de Red Stage. The future is now.

STIKSTOF, zondag, Red Stage

Hiphop is punk. En STIKSTOF is de TC Matic van nu. “Ja, de stad ademt gassen van een dieselmotor /Hier vliegen de kasseien als ze kiezels gooien”, zo rappen de heren in de titeltrack van hun nieuwe plaat Moeras. Verderop meandert grofkorrelige barrio-poëzie zoals “Crackies en gedeelde steps liggen voor de EXKi / Britten en een Ierse gek, die kennen hier hun weg nie / Welkom aan de Beurs, waar toeristen direct weg zien / Een Roma op een veldbed die bedelt voor een Bentley”. Visit Brussels heeft vast een vette kluif aan STIKSTOF. Live doet het vooral pijn. Aan trommelvlies en scheenbeen. Aan pezen en plexus. Want STIKSTOF, da’s hossen en moshen. Tot de ziel weer is uitgedeukt. Thuismatch van het jaar. Nu al.

Couleur Café 2022

Op 24, 25 en 26 juni nam Couleur Café opnieuw zijn intrek aan het Atomium. Ook BRUZZ was er bij met interviews, nieuws, sfeerverslagen, foto's en nog veel meer. Herbeleef Couleur Café hier.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni