Federatie van Waalse en Brusselse festivals eisen nog deze maand duidelijkheid

© BSF
© BSF

Terwijl verschillende festivals in ons land al werden geannuleerd, blijven heel wat organisaties in ons land nog steeds in het ongewisse. De federatie van Waalse en Brusselse muziekfestivals (FFMWB) roept de verschillende overheden daarom op om dringend duidelijkheid te brengen, liefst voor eind maart.

"De situatie van de festivals is op dit moment gewoon cruciaal. Geen enkele organisatie weet momenteel of het festival dit voorjaar of deze zomer kan doorgaan, onder welke omstandigheden en voor welk publiek", aldus de federatie, die benadrukt hoe cruciaal de maanden tussen maart en juni zijn voor de organisatie van zomerfestivals.

Aanvankelijk beloofde de regering midden maart te beslissen over een mogelijke festivalzomer, maar die beslissing werd al uitgesteld naar mei. Verschillende festivals, waaronder Rock Werchter en Graspop, besloten daarom zelf al de editie van dit jaar opnieuw uit stellen. Tomorrowland besloot woensdag nog om de editie naar het einde van de zomer te verplaatsen.

Perspectief

Minder dan een maand voor de start van de eerste, kleinere festivals, betreurt de FFMWB het gebrek aan perspectief. Gevreesd wordt dat een beslissing in mei voor veel festivals dan ook te laat zal komen. Daarom eist ze voor eind maart een eenduidige beslissing over de festivalzomer: ofwel een pure annulatie ofwel een evenement dat plaatsvindt onder duidelijk omschreven voorwaarden.

"Als deze beslissing niet snel genomen wordt, zal dit ernstige schade toebrengen aan de hele sector", klinkt het. Vorige week had ook Couleur Café om duidelijkheid gevraagd.

'Onvoldoende steun'

De federatie klaagt verder ook het verschil aan tussen de verschillende deelstaten wat betreft de steunmaatregelen. Volgens hen zijn die op dit moment in Brussel en Wallonië onvoldoende, waardoor het risico voor organisatoren nog groter wordt. Verder vreest ze ook dat festivals met "line up-problemen" te kampen krijgen, omdat heel wat artiesten hun Europese tournee al geannuleerd hebben.

"De festivalsector heeft al meer dan een jaar grote veerkracht getoond en is 2020 doorgekomen met een opbrengstverlies van bijna 99 procent. Een duidelijk tijdschema en snelle regeringsbeslissingen over de toekomst moeten het mogelijk maken om 2021 opnieuw uit te vinden of om vooruit te kijken naar de zomer van 2022", aldus de federatie.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?