Float Fall: ‘We zijn altijd in Float Fall blijven geloven’

Float Fall

In 2012 stonden de sterren gunstig voor Float Fall. Het Brusselse droompopduo rond Rozanne Descheemaeker en Ruben Lefever haalde de finale van Humo’s Rock Rally en zijn eerste single ‘Someday’ werd een radiohit, tot op Amerikaanse radio’s toe. Er volgden showcases voor platenbonzen in New York, een deal met (een sublabel van) Sony, lovende woorden van de populaire blogger Perez Hilton en sessies met producer Joey Waronker, rechterhand van Beck.

“Maar plots begonnen de gesprekken stroef te verlopen,” vertelt Ruben Lefever. “Eerst dachten we dat het aan ons lag, maar andere bands op het roster van de platenfirma ervoeren hetzelfde. Uiteindelijk hield het label ermee op. Het heeft ons een paar advocaten en heel veel tijd gekost om ons los te wrikken uit de contracten die we hadden getekend.” De Amerikaanse droom spatte pardoes uiteen.

“Toen hebben we even diep gezeten,” zegt Rozanne Descheemaeker. “Er volgden een paar onzekere jaren, maar we zijn altijd blijven geloven in de groep.” Lefever werkte zijn studie muziekproductie aan het KASK af, Descheemaeker musiceerde in andere projecten. Maar het tweetal sleutelde al die tijd ook verder aan het debuut van Float Fall.

In 2018 kwam het tweespan weer boven water met de single ‘Hard time loving you’, een jaar later was het album na veel schaven en schuren ingeblikt. “We waren er helemaal klaar mee, en toen kwam corona,” lacht Lefever. “We hebben de release dan nog maar eens uitgesteld, ook al voelde dat als verlengingen op de bank,” zegt Descheemaeker. “De weg naar onze plaat was een calvarietocht, dan wilden we ze ook met de nodige aandacht kunnen uitbrengen, met liveshows.”

Die plaat ligt er eind september, kort erna kan je live horen dat Float Fall zijn aan The xx verwante, twinkelende popsound niet overboord heeft gegooid. Descheemaeker, die in november ook aan de slag kan als hoornist bij het Symfonieorkest van De Munt, ziet de puzzelstukken alsnog in elkaar vallen. “Ik heb weleens gedacht dat dat debuutalbum er nooit zou komen, maar nu is het er. Eindelijk!”

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?