Hoe dj Fred de heupen loskrijgt op het Ambtenarenbal

© BRUZZ
02/01/2024
Updated: 02/01/2024 19.42u

Sinds 13 uur is het weer zover: de overheidsbeambten trappen het nieuwe jaar feestelijk op gang met hun traditionele bal in de AB. Maar hoe krijg je een ambtenaar eigenlijk op de dansvloer? BRUZZ vroeg het aan de vaste dj van het bal: dj Fred. “Niets te plat of te extreem, maar er zal wel eens wat techno passeren.”

Het Ambtenarenbal, officieel het Nieuwjaarsbal van de vzw Kunst en Vrije Tijd van de Vlaamse Overheid geheten, bestaat al meer dan vijftig jaar. En in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, zijn niet enkel Vlaamse ambtenaren welkom: ook Brusselse en Waalse ambtenaren, de politie en brandweer, en zelfs mensen uit de privésector mogen komen, al is het in de praktijk vooral een overheidsfeestje. Sinds 13 uur zijn de deuren open in de Ancienne Belgique.

Fred Verhoeven of dj Fred verzorgt, op één editie na, al negen jaar de muziek op het evenement. Ook dit jaar weer heeft hij zijn playlist zorgvuldig samengesteld om iedereen, van de FOD Financiën tot hun Vlaamse collega’s van de visserij, aan het swingen te krijgen. “Niet gemakkelijk,” zegt hij daar zelf over. “Het is een zeer gemengd publiek met leeftijdscategorieën van 20 tot 60 jaar. De liedjes mogen dus niet te plat zijn maar ook niet te extreem. Ik zie wel wat werkt en heb tussen de vijfhonderd en zevenhonderd liedjes voorbereid die gaan van Rammstein tot Jo Vally, al neig ik wel eerder naar de internationale hitjes.”

"Tegenwoordig mag een plaat maar twee minuten duren of de aandacht verslapt. Op een intro als in 'Bohemian Rhapsody' haakt men al af”

Dj Fred

Zelf is Verhoeven vooral een technofan, maar dat is vandaag niet echt het geschikte genre. “Mensen kennen dat wel uit Tiktokfilmpjes dus er zitten een paar nummers tussen, maar het merendeel zal eerder pop zijn.”

Vooral een snelle start is belangrijk bij de selectie van de nummers, klinkt het verder. “Tegenwoordig mag een plaat maar pakweg twee minuten meer duren of de aandacht verslapt. Het moet allemaal dus rap gaan. Op een intro als in 'Bohemian Rhapsody' haakt men af.”

Schuifelen

Of ambtenaren eigenlijk dansers zijn? “Dat valt meestal goed mee. In het begin wordt er heel wat gedanst, maar eens de zaal vol zit, is er niet veel plaats meer. Dan gaat het dansen over in plaatselijk geschuifel met de armen omhoog.”

De dj maakt er zich niet te veel zorgen over: zelfs als het feestje maar moeilijk van de grond raakt, weet hij wat te doen. “Je hebt een aantal van die platen die iedereen warm krijgen. Soms heb je aan een discohitje genoeg, maar andere keren moet je echt sleuren en dan zet je bijvoorbeeld 'Sweet Dreams' van Eurythmics in. Die plaat, gevolgd door nog twee of drie nummers van hetzelfde kaliber, werkt meestal wel. Natuurlijk heb je ook geen twintig van die hitjes dus je moet er zuinig op zijn.”

Verhoeven zelf is er alvast helemaal klaar voor. “Eigenlijk was ik al gestopt met dj’en en negen uur draaien is ook echt lang, maar het Ambtenarenbal kon ik niet afslaan. Dat is toch echt iets speciaals en zeker omdat het in de AB is. Ieder jaar kan ik dan zeggen dat ik daar vaker op podium stond dan Nirvana of U2.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni