© Arnaud De Decker | Rond 14u moet het feest nog op gang komen in de Ancienne Belgique

Ambtenarenbal van start: 'Mijn baas moet me zo niet bezig zien'

Arnaud De Decker
© BRUZZ
02/01/2020

51 jaar. Zolang bestaat het vermaarde Ambtenarenbal al. Op 2 januari verzamelen de Belgische ambtenaren traditioneel in de Ancienne Belgique. En ze hebben stoute plannen: "Vandaag gaan alle remmen los."

Officieel heet het het Nieuwjaarsbal van de vzw Kunst en Vrije Tijd van de Vlaamse Overheid, maar iedereen kent het als het Ambtenarenbal. Vanaf 13u laat een dj in de Ancienne Belgique de feestvierders hun benen losgooien op de dansvloer. De voorbije jaren tekenden meer dan duizend mensen present, en ook dit jaar wordt een hoge opkomst verwacht.

Ambtenaren doen AB daveren tijdens nieuwjaarsfeest
© ADD | Een groep cipiers uit Turnhout is speciaal voor de ambtenarenbal naar Brussel afgezakt.

Verschillende profielen

"Wij komen uit de Kempen om deel te nemen aan het feest", zegt een man met een opmerkelijk blauw t-shirt met het opschrift 'Nachtploeg 4'. Zijn collega's dragen hetzelfde t-shirt. Het blijkt te gaan om cipiers die in de gevangenis van Turnhout werken. "Het is onze eerste editie, ik ben benieuwd of alle geruchten die we al jaren horen over dit feest kloppen", zegt hij.

Van cipiers gaat het tot politieagenten en brandweerlui. Twee vrouwen, die liever niet op de foto staan, blijken een belangrijke post te bekleden op het Vlaamse ministerie. "Als de baas ons hier bezig ziet, zou dat wel eens slecht kunnen aflopen", lacht een van de twee vrouwen. "We komen hier al twintig jaar, en het wordt er alleen maar leuker op."

Ook mensen uit de privésector, uit andere gewesten en federale ambtenaren komen erop af. "Het typische Vlaamse ambtenarenprofiel van het feest verdwijnt jaar na jaar", vertelt Mathilde, die voor de gemeentediensten in de rand rond Brussel werkt, tussen twee bierslokken door. "Maar het blijft hoe dan ook een gezellig moment."

Dj Fred

Opmerkelijk is dat de leeftijd relatief jong is. "Kon je vroeger veel 50-plussers uit de bol zien gaan, dan komen nu meer dertigers afgezakt om hun collega’s eens op een andere manier te leren kennen", zegt Patrick Vanhopplinus van Kunst en Vrije Tijd. “Onze dj Fred Verhoeven schenkt daar aandacht aan, want hij moet zijn muziek natuurlijk aanpassen aan de leeftijden die aanwezig zijn."

"Het blijft hoe dan ook een succesverhaal", zegt Vanhopplinus, wijzend naar al het volk op de dansvloer. "Vraag me niet waarom, maar blijkbaar zit onze formule wel goed."

Het feest duurt nog tot 22u donderdagavond, een toegangsticket kost 5 euro.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, ambtenarenbal, Nieuwjaar, Ancienne Belgique

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie